Direct naar artikelinhoud

Net geen goud op EK hockey indoor

België is nu ook Europese top in indoorhockey. Na een verbazend EK sneuvelden de Indoor Red Lions pas in een spectaculaire finale na het nemen van shoot-outs tegen Oostenrijk (4-4/1-2).

In 2016 speelden de Indoor Red Lions nog voor een handvol toeschouwers in de Europese B-reeks, gisteren waren er 3.000 enthousiaste fans in de Lotto Arena present om hen naar de Europese titel te schreeuwen.

De Belgen legden zaterdag de basis voor de finale. Eerst met 3-3 in het laatste pouleduel tegen Oostenrijk - nummer twee op de wereldranking - en wat later werd Polen in de halve finale weggetikt: 7-3.

In de finale stond België opnieuw tegenover Oostenrijk, dat Duitsland verrassen had uitgeschakeld. Na tien minuten en een 0-3-achterstand leek het kalf verdronken, maar de Lions toonden veel maturiteit. In een dolle sfeer trokken de Belgen de scheve situatie recht en tien minuten voor het eindsignaal stond het 3-3. Nadat Oostenrijk weer op voorsprong was gekomen dwong Plennevaux met een wereldgoal in extremis shoot-outs af. "Die 'loterij' hebben we verloren", reageerde een ontgoochelde Tom Degroote. "In de aanvangsfase van de wedstrijd hadden we last van stress. In de tweede helft toonden we onze technische en fysieke kwaliteiten. Het werd een prachtig toernooi. Een zilveren medaille is boven de verwachtingen, maar op deze manier verliezen blijft toch bitter."

"We haalden een hoog niveau", aldus een fiere bondscoach De Chaffoy. "We werkten de laatste weken als profs, iedereen kende zijn rol en we speelden gedisciplineerd. We komen van ver, daarom is ook voor mij dit resultaat verbazend. In de finale waren we in de eerste helft verdedigend een tikkeltje minder, maar we wisten dat we de fysieke kwaliteiten hadden om te reageren. We speelden vijf duels en verloren niet."