Direct naar artikelinhoud

Gok je rijk

Nu we eindelijk van die ellendige zomerse herhalingen verlost zijn, kan de strijd om de kijkersgunst weer in volle hevigheid losbarsten. De zenders hebben kosten noch moeite gespaard om hun aanbod op te frissen en bombarderen ons met een tsunami van nieuwe programma's. Te veel om op te noemen, maar om u door het bos toch een beetje de bomen te laten zien, selecteerden we voor u enkele opvallende nieuwkomers.

Na twaalf jaar bij Eén vertrok Evy Gruyaert naar VIER om daar de rol van leading lady op zich te nemen. De gewezen omroepster mag meteen aan de bak met een groots opgezette spelshow waarin maar liefst 1 miljoen euro kan verdiend worden door te gokken op acht meerkeuzevragen. Bij het begin van het spel krijgen de deelnemers de centen cash in handen en is het de bedoeling dat ze daar op het einde zo veel mogelijk van overhouden. Bij een juist antwoord blijft het bedrag liggen, bij een fout verdwijnt het door een valluik. Niet zo simpel als het lijkt, want sinds The Million Pound Drop drie jaar geleden in het VK werd gelanceerd won nog niemand de volle pot. De persmap maakt enthousiast gewag van "de spannendste liveshow in Vlaanderen". We zijn benieuwd. (JH)

Bizarre roadmovie

BYE, BYE, MAMA
Eén, woensdag 4/9, 22u30

Kempenzonen Daan en Yves trekken de deur van het ouderlijk huis achter zich dicht om de reis van hun leven te maken. In acht maanden doen ze evenveel landen aan en dankzij de meegereisde camera kunnen we hun avonturen op de voet volgen in wat omschreven wordt als een "sympathieke roadmovie". Tijdens het afscheidsfeestje kregen ze bovendien een aantal bizarre opdrachten mee als daar zijn: 'eet een kloppend slangenhart' of 'haal zonder motorische aandrijving een snelheid van 60 km/u'. (JH)

Rob leeft weer op

NONKEL MOP
VTM, dinsdag 3/9, 22u25

Na enkele stille jaren lijkt Rob Vanoudenhoven helemaal terug. Niet enkel mag hij weer in de jury van Belgium's Got Talent zetelen, hij kreeg ook de opdracht om de Grap in ere te herstellen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van het legendarische en licht debiele HT&D waarmee vooral de moppentappers zelf moesten lachen. Met een vierkoppig panel zal hij de ene dijenkletser na de andere op u afvuren. Tijdig wegzappen voor u erin blijft. (JH)

Pocketschavuiten in de centrifuge

HET LICHAAM VAN COPPENS
VTM, donderdag 5/9, 20u40

ACTIE/BIOLOGIE We hebben altijd een boon(tje) gehad voor de gebroeders Staf en Matthias Coppens. De twee pocketschavuiten durven immers erg ver te gaan om ons te plezieren. Dit keer onderwerpen ze lijf en leden aan door de kijker gesuggereerde extreme, spectaculaire, ridicule en gevaarlijke experimenten. Wie wil weten waarom we misselijk worden op een draaimolen, hoe lang we in ijskoud water kunnen blijven zitten, hoe het voelt om gecentrifugeerd te worden of hoe een mens reageert als hij schrikdraad vastneemt moet dus zeker kijken. (JH)

Uit het leven gegrepen

GEUBELS EN DE BELGEN
VIER, donderdag 5/9, 21u10

De kale komiek is dezer dagen niet van het scherm te branden. Philippe mag opnieuw opdraven als jurylid van De Slimste Mens ter Wereld en vergast ons op acht comedyshows waarin hij op ludieke en snedige wijze een duik neemt in het alledaagse leven van de Belg. Hij heeft het onder meer over de eerste kus, de eerste job of die laatste verregende gezinsvakantie aan zee. Geubels sprokkelde zijn verhalen bij de modale landgenoot en lardeerde de shows met interviews, quotes en sketches. Om een en ander enigszins overzichtelijk te houden, wordt thematisch gewerkt en passeren achtereenvolgens 'opgroeien', 'vakantie', 'eten', 'sport en hobby', 'gezellig thuis', 'de feestdagen', 'liefde en relaties', en 'werk' de revue. Een aanrader. (JH)

Plezant gênant

EN TOEN KWAM ONS MA BINNEN
2BE, maandag 2/9, 20u35

We worden er niet graag aan herinnerd, maar niets menselijks is ons vreemd. Is trouwens niet ieder van ons ooit in een situatie verzeild geraakt waarmee hij/zij zich onsterfelijk belachelijk maakte? Productiehuis Detsit (Tegen de sterren op) maakte een inventaris op van gênante maar herkenbare situaties en distilleerde daar een kakelverse sketchenshow uit. Een en ander wordt aanschouwelijk voorgesteld door een collectief van 19 (!) acteurs met als bekendste namen Tom Audenaert (Quiz me Quick), Ella Leyers (Binnenstebuiten), William Boeva (dwergkomiek), Rilke Eyckermans (De zonen van Van As'), Kristine Van Pellicom (Clan) en Chris Van Espen (Tegen de sterren op). Fris van de lever, hilarisch en stout. Kijken! (JH)

Lachen met BV's

LANG LEVE
VTM, dinsdag 3/9, 20u40

Jonas Van Geel krijgt zijn eigen programma. En dat is niets te vroeg. De acteur-komiek die we vooral kennen van zijn hilarische persiflages in Tegen de sterren op geldt als een van de grootste beloften sinds jaren. Vanaf dinsdag mag hij alle registers opentrekken in Lang leve, een ludieke versie van de emoshow Het mooiste moment' waarin Luc Appermont destijds het levensverhaal van BV's uit de doeken deed. Van Geel gooit het over een heel andere boeg en trakteert zijn gasten op verrassende sketches, persiflages en humoristische gastrolletjes van familieleden en vrienden. Als eerste wordt Natalia door de mangel gehaald. Later volgen onder meer Bart De Pauw, Tom Waes, Koen Wauters en Jacques Vermeire. Om tranen te lachen. (JH)

Onvergetelijk

NOOIT MEER DEZELFDE
Canvas, dinsdag 3/9, 20u40

Mensen die ze van heel nabij hebben meegemaakt, vertellen over belangrijke momenten uit de recente vaderlandse geschiedenis. Samen met hen staan we stil bij dramatische momenten als de ramp met de Herald of Free Enterprise, de dood van koning Boudewijn, het Heizeldrama en de mijnramp van Marcinelle. Ook mooiere momenten als de eerste Belgische harttransplantatie, het eerste homohuwelijk of de onwaarschijnlijke Europese campagne van het nietige KSV Waregem in '85 komen aan bod. In de eerste aflevering vertelt cabinechef Véronique Lataire over de allerlaatste vlucht en het faillissement van Sabena. Boeiende en warm aanbevolen achtdelige docureeks. (JH)