Direct naar artikelinhoud

Uitbetaling nucleaire rente laat extra lang op zich wachten

De nucleaire rente van 250 miljoen euro voor dit jaar zal uitzonderlijk pas begin januari aan de Belgische Staat doorgestort worden. Dat bevestigt men op het kabinet van bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH). Oorzaak is de laattijdige stemming van de wet diverse bepalingen voor energie en elektriciteit in het parlement.

Ook in 2011 heeft de federale regering de uitbaters van de Belgische kerncentrales een nucleaire rente opgelegd, in ruil voor het langer openblijven van de centrales.

Traditioneel wordt die aan het einde van het jaar doorgestort door de kernprovisievennootschap Synatom, die het geld nadien bij de producenten recupereert. In 2010 gebeurde de storting zelfs pas op de allerlaatste dag van het jaar.

Dit jaar zal echter zelfs dat niet meer lukken. De bijbehorende wet kreeg immers pas vorige week vrijdagavond laat groen licht van de Senaat, waardoor ze nog niet gepubliceerd is.

"Dat maakt eigenlijk niet veel uit", klinkt het bij Wathelet. Daar verwacht men de publicatie in de eerste dagen van 2012. De betaling zelf kan dan gewoon nog ingeschreven worden voor 2011, luidt het nog.