Direct naar artikelinhoud

Internationale hulp komt stilaan op gang

De internationale reactie op de ebolacrisis in West-Afrika begint meer vaart te krijgen. De VS sturen 3.000 militairen naar Liberia. China stuurt een laboratoriumteam. Er is de afgelopen weken veel kritiek geweest omdat de internationale gemeenschap te weinig doet.

De VN-Veiligheidsraad komt morgen op Amerikaans initiatief in spoedzitting bijeen om een grotere internationale inspanning inzake de ebola-uitbraak te bespreken. VN-ambassadeur Samantha Power had hier maandag om gevraagd. Het komt zelden voor dat de raad, die zich met vrede en veiligheid bezighoudt, zich over een volksgezondheidscrisis buigt. De VN hebben becijferd dat er nog een kleine 800 miljoen euro nodig is voor de bestrijding van ebola.

De Amerikaanse president Obama maakte zijn plannen gisteren bekend bij de federale centra voor ziektebestrijding (CDC) in Atlanta, waar hij was om zijn betrokkenheid bij de ebolacrisis te tonen. De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf en westerse hulporganisaties hadden Obama, die de uitbraak eerder een "top national security priority" noemde, opgeroepen meer te doen.

De VS gaan in Liberia 17 ebolabehandelcentra bouwen met in totaal 1.700 bedden. Ook zullen in speciale trainingscentra de komende zes maanden duizenden hulpverleners worden opgeleid (500 per week). De VS zullen verder medische kits onder de bevolking verspreiden en voorlichtingsprogramma's opzetten. Er komt een gezamenlijk militair commandocentrum in Monrovia dat de Amerikaanse en internationale hulpprogramma's moet coördineren.

Steun uit China

Ook andere landen nemen initiatieven. De Wereldgezondheidsorganisatie maakte gisteren bekend dat China Sierra Leone te hulp schiet. China stuurt een laboratoriumteam met 59 man medisch en laboratoriumpersoneel. De door ebola getroffen landen hebben een groot tekort aan labfaciliteiten.

De ebola-uitbraak gaat onverminderd door, met nu ruim 4.900 ziektegevallen. Guinea, Liberia en Sierra Leone zijn het zwaarst getroffen. Ook in Nigeria en Senegal heerst ebola. In totaal zijn meer dan 2.400 mensen overleden, van wie meer dan de helft in Liberia.