Direct naar artikelinhoud

440 banen op de tocht bij vliegtuigbouwer Sonaca

Op een bijzondere ondernemingsraad bevestigde Sonaca gisteren wat de vakbonden aan het einde van de zomervakantie al openlijk hadden gevreesd: 300 arbeiders, 120 bedienden en 20 kaderleden verliezen hun baan.

Sonaca moet al even de tering naar de nering zetten. Wereldwijd worden minder vliegtuigen gebouwd en dat heeft een onmiddellijke impact op de activiteiten in Gosselies. Programma’s worden vertraagd, bestellingen uitgesteld. De arbeiders werkten al maanden onder een regime van tijdelijke werkloosheid. Sinds kort gold dat ook voor de bedienden.Op dit moment produceert de fabriek een derde minder dan gebudgetteerd. “Terwijl vroeger 1.200 vliegtuigen werden gebouwd, zijn dat er vandaag nog maar 800”, stelt de directie.

Wet-Renault

De bonden verzetten zich tegen gedwongen ontslagen. De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt (PS), verklaarde gisteren aan het persagentschap Belga dat hij hoopt dat men bij de herstructurering van Sonaca op zoek gaat naar een oplossing waarbij een maximaal aantal jobs behouden blijft. Marcourt herinnerde eraan dat de onderneming nu in de eerste fase van de procedure-Renault zit. Dat betekent dat de directie nog voorstellen op tafel moet leggen. Het Waals Gewest is met 88 procent de hoofdaandeelhouder van Sonaca.Sonaca produceert vooral aanvalsboorden voor Airbus (46 procent van de omzet) en het Braziliaanse Embraer (43 procent). Dat zijn onderdelen die bij het opstijgen of landen geheel of gedeeltelijk worden uitgeschoven om de kromming van het vleugelprofiel te verhogen en het vliegtuig daardoor meer draagkracht te geven. Dassault Aviation is goed voor een kleine 10 procent van de inkomsten.Vorig jaar boekte Sonaca een verlies van 136 miljoen euro en had het een negatieve cashflow van 9 miljoen euro. Door zich verkeerd in te dekken tegen de dollar verloor het bedrijf 75 miljoen euro. In het voorjaar werd nog een kapitaalverhoging doorgevoerd van 82,2 miljoen euro. Die werd vooral gedragen door het Waals Gewest. Dat krikte het eigen vermogen opnieuw op tot 40 miljoen euro.Behalve in Gosselies heeft Sonaca nog fabrieken in de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. Het is niet de eerste keer dat Sonaca een beroep doet op de befaamde wet-Renault. In 2003 werden ook al eens 270 mensen de laan uitgestuurd.