Direct naar artikelinhoud

Regering zet spoorbonden onder druk

De vijf dagen staking op het spoor moeten onmiddellijk worden ingetrokken. Dat is de absolute voorwaarde van de federale regering voor ze een team van sociale bemiddelaars in het veld stuurt. Die moeten het conflict tussen bonden en directie van de NMBS eindelijk oplossen.

De regering wil maandag drie bemiddelaars aanstellen. De absolute voorwaarde is dat de stakingsaanzegging van vijf dagen wordt ingetrokken. Ook eist de regering dat er geen acties worden gepland zolang de bemiddelingspoging loopt.

De vakbonden willen nog niet reageren. "We plegen eerst overleg met onze achterban", zegt ACOD-topman Ludo Sempels. De kans is groot dat ze een aantal tegeneisen formuleren.

De bonden zijn woest over het hervormingsplan voor het personeel. Nadat de directie woensdag enkele maatregelen eenzijdig doorvoerde, was het hek van de dam. De bonden zullen vragen die in te trekken, maar de regering is duidelijk: de beslissing van de directie blijft overeind.

Doet de regering dan geen enkele toenadering? Toch wel: binnen de coalitie is afgesproken dat er voorlopig geen enkel initiatief zal worden genomen omtrent de NMBS. "We moeten het overleg alle kansen geven." N-VA en Open Vld kwamen de voorbije weken met een aantal voorstellen om de almacht van de spoorbonden in te perken.

De opdracht van de bemiddelaars bestaat erin een analyse te maken van de situatie, de sereniteit te doen terugkeren en de dialoog op te starten. Een eerste verslag moet eind januari volgen.

De regering kiest ervoor om niet één, maar drie bemiddelaars aan te stellen. Eén Franstalige en één Nederlandstalige, met daarbij ook iemand met de nodige ervaring. Een naam die wordt genoemd, is die van Guy Cox, de grote baas bij de FOD Werk. Hij heeft een verleden bij het ACV en op verschillende CVP-kabinetten. Pas maandag zullen de mensen effectief worden aangeduid.

Er was heel wat verwarring over de aanstelling van een bemiddelaar. Het is de eerste keer ooit dat dit gebeurt bij de NMBS. Wie moet het doen? Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) of toch een topambtenaar? Daarom krijgt het team ook de opdracht om een standaardprocedure uit te werken voor de volgende keer wanneer er een sociaal bemiddelaar moet worden ingeschakeld.

Cruciale vergadering

De topministers van de regering namen hun beslissing op een cruciale vergadering, waar ook tal van andere dossiers passeerden. De federale regering wilde de laatste knopen van het jaar doorhakken, maar dat lief met een sisser af. Het ging onder meer over de toekomst van Defensie, het kerntakendebat bij de politie en de re-integratie van langdurig zieken. Dossiers die eigenlijk weinig met elkaar te maken hebben, maar in één grote politieke deal moesten samenkomen.

Vooral minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en zijn partijgenoot/vicepremier Jan Jambon wilden gas geven in het hervormingsplan van het leger. Het dossier heeft lang genoeg aangesleept. Ze zijn het beu dat Open Vld steeds op de rem gaat staan. Terwijl de Vlaams-nationalisten een sterk en relatief groot leger willen, bekijken de liberalen de zaken koeltjes. Het leger is zoals elk overheidsorgaan best zo slank mogelijk.

Veel vooruitgang is er niet geboekt. Voor een 'kerstakkoord' is het te vroeg. De regeringstoppers praten maandag verder. Ze zijn in elk geval nog zeker tot 23 december in het land.