Direct naar artikelinhoud

Grammy Awards niet langer feest voor de gestelde lichamen

Frank Ocean. Kanye West en Jay-Z. Skrillex. Zachtjes openden de Grammy Awards zondagavond de deur richting 'nieuwe' muziek'. 'Het hokjesdenken is verdwenen.'

Gastheer LL Cool J spaarde de superlatieven niet. 'Welkom op de grootste muziekshow ter wereld', sprak de rapper, als startschot van de jaarlijkse Grammy-uitreiking. Meer bombast kwam er later op de avond, met optredens van Elton John, Adele (vorig jaar zesvoudig winnaar), Justin Timberlake, Sting, Rihanna, en, jawel, Prince.

Die laatste, zwarte sjaal als hoodie over het hoofd gedrapeerd, overhandigde de award voor Beste Alternatieve Album aan de Australische popster Gotye, die voor zijn wereldhit 'Somebody That I Used To Know' ook de award voor Opname van het Jaar en Popduo Performance won.

Alabama Shakes

Ook Jay-Z en Kanye West kaapten drie trofeeën weg, waarvan een voor hun overrompelende song 'No Church In The Wild'. Andere prijsbeesten waren Mumford and Sons (Album van het Jaar, Beste lange videoclip van het Jaar), FUN (Beste nieuwe artiest) en, vooral, The Black Keys.

Met drie awards voor de groep (Rock Album, Rock Performance, en Rock Song, voor 'Lonely Boy') en eentje voor zanger-gitarist Dan Auerbach (Producer van het Jaar, Niet-Klassiek) kroonden de bluesrockers zich tot heersers van de Grammy's.

Hoe gretig het grote publiek Auerbach en Patrick Carney intussen ook omarmde, toch mag het lauweren van The Black Keys in het Los Angeles' Staples Center verbazen. En al helemaal dat van van hiphop- en soulman Frank Ocean (Beste urban hedendaags Album) en dubstep-dj Skrillex (Beste dance-electronica Album, Beste Dance Recording).

Ondanks de gestelde lichamen die zondagavond de micro toebedeeld kregen, leek de 55ste editie van de Grammy's plots de poorten richting 'nieuwe' muziek open te gooien. Al voelt men zelf dat de, soms absurd getitelde, prijzenhokjes anno 2013 maar moeilijk in stand te houden zijn. De Grammy's, algemeen aanvaard als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld, niet langer versteend in de braafheid. Zo lijkt het.

Gerrit Kerremans, muziekcoördinator van de VRT, nuanceert. "De Grammy's blinken uit in volledigheid, en willen de hele sector plezieren. Populaire acts als Kelly Clarkson, die al jaren meegaat, werden ook nu weer bekroond. Van een echte 'verharding' is dus geen sprake."

Maar, zo zegt Kerremans, ook: "Dit jaar valt wel een duidelijke verjonging op, er stonden in dealgemene categorieën toch wat nieuwe namen op de nominatielijsten, en veel van die nieuwe namen komen niet uit de populaire muziekscène. Alabama Shakes bijvoorbeeld. Vooral dankzij het internet en de downloadcultuur is het hokjesdenken intussen verdwenen, en heeft de alternatieve mainstream nu ook zijn intrede gedaan bij de Grammy's."