Direct naar artikelinhoud

Russisch parlement stemt voor verbod op 'holebipropaganda'

Terwijl buiten homoacti-visten werden belaagd door orthodoxe tegenstan-ders, stemde de Russische Doema gisteren met 388 tegen 1 in met de invoering van een landelijk verbod op 'holebipropaganda' onder minderjarigen.

Het wetsvoorstel past in de door het Kremlin en de Russisch-orthodoxe kerk gepredikte noodzaak om 'traditionele Russische waarden' te beschermen tegen liberale westerse ideeën. Critici zien het tevens als onderdeel van president Poetins campagne om met conservatieve voorstellen de 'stille meerderheid' in de provincie achter zich te verenigen en de protestbeweging te marginaliseren. De afgelopen jaren zijn al in tien regio's, waaronder de stad Sint-Petersburg, dergelijke wetten aangenomen.

Agressieve gelovigen

In een peiling is bijna tweederde van de respondenten het eens met de stelling dat homoseksualiteit 'moreel onaanvaardbaar' is. Zelfs de kleinste publieke homoacties, zoals onlangs in het stadje Voronjez, worden steevast verstoord door agressieve orthodoxe gelovigen.

Toch staat niet iedereen te springen, wat tegenstanders hoop geeft. Premier Medvedev zei onlangs dat "niet alle relaties tussen mensen onderwerp van regulering zijn". Eerder zei Poetin dat de staat zich niet in het privéleven moet mengen - tenzij burgers de wet overtreden.

Daar is niet veel voor nodig. Nadat Pavel Samboerov tijdens een recente demonstratie publiekelijk zijn vriend had gekust, verbleef hij 30 uur in een politiecel en kreeg hij een administratieve boete van 12,5 euro wegens 'hooliganisme'. De nieuwe wet voorziet in straffen tot 125 euro voor burgers, 1.250 euro voor ambtenaren en 12.500 euro voor organisaties die de fout ingaan. De Doema had al tweemaal de bespreking uitgesteld, omdat sommigen zeggen dat de wet zelf propaganda voor homoseksualiteit is.

Nationalist Vladimir Zjirinovski noemt het voorstel een provocatie. "Als we deze wet aannemen, praten journalisten nergens anders meer over en gaat het als een toeter rond: Magnitsky, Pussy Riot, homo's." Oleg Nilov van Rechtvaar-dig Rusland zegt dat de Petersburgse anti-homowet averechts had gewerkt: "Het heeft van dit tuig slachtoffers gemaakt." De 'pr-campagne voor homo's' wordt volgens hem gesteund door "figuren in oranje- en regenboogbroekjes uit het Westen".