Direct naar artikelinhoud

Moortgats halen Duvel van beurs

De familie Moortgat wil de biergroep van de beurs van Brussel halen. 'We verwachten turbulente tijden. Een beursexit biedt de familiale aandeel-houders de kans om die periode serener door te komen', zegt CEO Michel Moortgat.

De makers van Duvel, het bier uit Breendonk, kiezen dertien jaar na de beurslancering voor de exit. De familiale aandeelhouders van het bedrijf doen daarvoor een bod op de aandelen die in handen zijn van kleine beleggers. Volgens topman Michel Moortgat heeft de beslissing alles te maken met de onzekere economische toestand. "Als je zonder de beurs met al haar verplichtingen kunt werken, vergemakkelijkt dat de zaken in een periode waarin je heel snel moet schakelen."

Moortgat voorspelt dat de komende jaren niet makkelijk zullen zijn. "De economische crisis komt maar niet ten einde. Er is ook de enorme volatiliteit in zowel de grondstoffenprijzen als de wisselkoersen. Onze resultaten worden daardoor minder voorspelbaar", zegt Moortgat. "Ook de brouwerijomgeving verandert. De concurrentie in het segment van de speciaalbieren neemt sterk toe, zowel vanwege kleine als grote spelers."

Achter het bedrijf van de familie Moortgat schuilt niet alleen Duvel, maar ook Vedett, Maredsous, Liefmans, Bel Pils, La Chouffe, Bernard, Ommegang en De Koninck. De diverse takken van de familie Moortgat bezitten ongeveer 75 procent van de aandelen van de groep. Het bod beslaat bijna een kwart procent van de aandelen en waardeert die op 124,6 miljoen euro.

Voor de investeerders van het eerste uur was Duvel een heel mooie belegging. Het trok in juni 1999 tegen 36,50 euro naar de beurs. Sindsdien streken beleggers van het eerste uur voor 6,93 euro per aandeel nettodividenden op. Wie bij de beurgang op 100 aandelen intekende, betaalde 3.650 euro, cashte netto 693 euro dividenden en kan nu 9.500 euro verdienen. Dat is een rendement van 180 procent of ongeveer 8,2 procent per jaar. Gelet op het barre beursklimaat in de voorbije dertien jaar is dat bijzonder sterk, de Belgian All Shares-returnindex moest met 1,8 procent jaarrendement vrede nemen.

Het bod van 95 euro per aandeel dat de Moortgats lanceren voor de beursexit lijkt aan de magere kant. Het ligt slechts 2,4 procent hoger dan de slotkoers van eergisteren. De familie spreekt evenwel over een faire prijs. Het aandeel is de voorbije maanden sterk gestegen. Duvel wil de kleine belegger de kans bieden om hiervan te profiteren. "We willen met dit bod vermijden dat aandeelhouders met een bittere nasmaak achterblijven", zegt Moortgat. "Iedereen kan uitstappen met een meerwaarde, nu het aandeel op een recordkoers van 95 euro staat."

Aan het bod zit wel een geur van voorkennis. Vergeleken met woensdagavond klom de koers met 8,9 procent. Op een paar weken tijd kwam er 20 procent bij. De beurswaakhond FSMA zal die koersbewegingen met een vergrootglas bekijken. De familie geeft toe dat ze gedwongen werd om haar beursexit een maand vervroegd bekend te maken. "We zijn enorm discreet geweest met onze plannen. We kunnen niet met zekerheid zeggen of er lekken of voorkennis zijn geweest", zegt Moortgat.

De familie wil met het bod 95 procent van de aandelen in handen krijgen. Als het bod succesvol is, zal het mogelijk gevolgd worden door een uitkoopbod tegen dezelfde voorwaarden.