Direct naar artikelinhoud

N-VA en liberalen willen recht op werken vastleggen

De blokkade van de E40 door stakers dreigt een politiek staartje te krijgen. Zowel de Vlaamse als Waalse liberalen willen het recht op werken wettelijk vastleggen, en zo het stakingsrecht aflijnen. Ook N-VA is voorstander.

Dat het stakingsrecht opnieuw ter discussie staat, heeft alles te maken met de blokkade van de E40 door boze FGBT-militanten. In de files die ontstonden, kreeg een man een hartaanval waaraan hij later overleed. Ook geraakte een chirurg niet tijdig in het ziekenhuis om een vrouw te opereren. Zij overleed eveneens. Voor de meeste regeringspartijen is de maat vol.

Volgende week zal MR-fractieleider Daniel Ducarme een wetsvoorstel indienen dat het recht op werken en de vrijheid om naar het werk te gaan beter moet verdedigen. "Als sommigen beslissen hun stakingsrecht uit te oefenen, dan kunnen anderen in vrijheid beslissen hun recht op werken uit te oefenen", staat in de tekst die La Libre Belgique kon inkijken.

Volgens Ducarme is het probleem dat er in België geen welomlijnde definitie bestaat van het stakingsrecht of van het recht op werken. In zijn voorstel wil hij de werkwilligen het recht geven op vrije toegang tot hun arbeidsplaats en dus tot ook de wegen naar zijn of haar bedrijf. "Maar dit is niet gericht tegen de vakbonden", benadrukt hij.

Rechtspersoonlijkheid

Bij Open Vld wordt het voorstel positief onthaald. "Dit principe kunnen we steunen", zeg Kamerlid Egbert Lachaert. "Maar hoe dwing je die vrije toegang af? Je hebt duidelijke procedures nodig, en uiteindelijk vrees ik dat dit dode letter zal blijven."

Zelf ziet Lachaert één oplossing om het recht op werken vast te leggen. "In samenspraak met de sociale partners. Ik hoop dat zij concrete voorstellen doen, zodat we de dialoog kunnen aangaan. We willen zeker niet aan het stakingsrecht komen." Lachaert is ook voorstander van het geven van rechtspersoonlijkheid aan de bonden. Op die manier kunnen ze verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele misdrijven.

Ook binnen de N-VA acht men de tijd rijp om het stakingsrecht aan een herziening te onderwerpen. "Vakbonden moeten rechtspersoonlijkheid krijgen en het stakingsrecht moet wettelijk worden afgelijnd", zei Zuhal Demir afgelopen week nog in de Kamer.

Alleen bij CD&V ligt het definiëren van het stakingsrecht moeilijk, omwille van de contacten met het ACV. Toch beseft voorzitter Wouter Beke "dat er grenzen zijn".