Direct naar artikelinhoud

Geen 'Magna Carta' in Peking: té democratisch

Een deel van de dertiende-eeuwse Magna Carta zou deze week tentoongesteld worden in Peking, maar dat gaat nu plots niet door. Individuele rechten, dat lijkt een brug te ver voor de autoriteiten daar.

Het document is bezig aan een tournee omdat het exact 800 jaar geleden werd uitgevaardigd door Koning John van Engeland. Het wordt gezien als de basis van de Amerikaanse en Britse grondwet omdat het individuele rechten garandeert en eist dat heersers zich aan de wet houden.

Bedoeling was een deel te laten zien in een museum van de Renmin-universiteit, maar dat is in allerijl verhinderd.

De autoriteiten geven geen inhoudelijke reden op, maar volgens kenners en dissidenten hoeft de gang van zaken niet te verwonderen. Op Sina Weibo, de Chinese versie van Twitter, zijn de Chinese karakters voor 'Magna Carta' gecensureerd en in 2013 nog legde de Communistische Partij haar leden zeven taboe-onderwerpen op, met op één democratie op basis van een grondwet zoals in het Westen.

Hu Jia, prominent dissident, is er zeker van de Chinese leiders op het laatste nippertje zijn gaan vrezen dat de expo weleens een publiekstrekker kon worden en al te veel studenten zou beïnvloeden.

Nochtans zijn er dit jaar in China al verschillende academische conferenties over de Magna Carta gehouden, ook aan de Renmin-universiteit. Volgens een doctoraalstudent daar is het het ministerie van Onderwijs geweest die de tentoonstelling afgelaste. "Ocharm, zo bang zijn van zo'n oud document", reageert voormalig Brits diplomaat in China Kerry Brown smalend.