Direct naar artikelinhoud

Theo Francken probeert VRT te corrigeren

Politici die de VRT de les spellen, het wordt stilaan een kwalijke gewoonte. Deze keer doet staatssecretaris Theo Francken zijn duit in het zakje.

Na de ophef rond het interview met Syrië-strijder Younnes in De afspraak met Bart Schols en de uithaal van milieuminister Schauvliege naar datzelfde programma, is het deze keer de beurt aan staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA). Die stoorde zich aan de titel 'Populisten winnen verkiezingen in Polen' boven een artikel op deredactie.be.

Francken vond het niet kunnen dat de VRT de eurosceptische Recht en Gerechtigheid-partij van Jaroslaw Kaczynski als populistisch bestempelde en eiste via Twitter een correctie. "Populisten? Hoezo populisten? Aanpassen aub", tweette hij. Een tussenkomst die hem meteen behoorlijk wat weerwerk bezorgde. Knack-journalist Walter Pauli vroeg zich af: "Commanderen ook federale regeringsleden de VRT hoe te berichten? Is er echt geen enkele terughoudendheid meer?" Francken besefte dat hij enigzins uit de bocht was gegaan en reageerde met: "Point taken Walter, wil zeker niemand commanderen."

Bij de VRT is men de openlijke politieke bemoeienissen ondertussen blijkbaar gewoon. Na de kritiek op het Younnes-interview schoot de hoofdredactie nog in een collectieve kramp en volgde er een publiekelijke schuldbekentenis. Een beslissing die uiteindelijk tot een vertrouwensbreuk met de redactie leidde.

Na de uithaal van Schauvliege had diezelfde hoofdredactie haar lesje geleerd. Ondanks de kritiek bleef ze pal achter de programmamakers staan. Van de beïnvloedingspoging van Francken gisteren lag aan de Reyerslaan niemand wakker. De titel boven het artikel bleef gewoon staan.