Direct naar artikelinhoud

25 jaar aan de top

Het Belgische fotografenduo Verne blaast 25 kaarsjes uit. In tien beelden belichten ze de hoogtepunten uit hun wervelende carrière. Een reis van de juiste setting naar het perfecte shot.

Verne, dat is Eugeen Van Groenweghe (links op de foto) en Herman Van Hoey. Het duo levert al 25 jaar topklassebeelden in de wereld van interieur, architectuur, food, design en lifestyle. Tot hun nationale en internationale clientlist behoren Eskimo, Ikea, Lannoo, Coca-Cola, maar ook Wallpaper, Vogue en alle mogelijke edities van Elle Deco. "25 jaar of niet, wennen zal het nooit", zegt Herman. "Wij zijn op de allermooiste plekken ter wereld geweest, maar ook in de woonkamer bij topontwerpers, modellen en acteurs, we zagen de meest absurde architectuur... Een hoogtepunt uit onze carrière kiezen, lijkt onmogelijk.

"Toch is de eerste keer dat we naar New York trokken, een twintigtal jaar geleden, heel speciaal. Die reis heeft onze carrière een enorme boost gegeven. Plots beseften we hoe snel deuren kunnen opengaan. Maar ook hoe hard je er kunt werken. We hebben er de meest fantastische mensen ontmoet en de briljantste dingen gezien. Sinds dat eerste afscheid zijn we zeker dertig keer teruggegaan.

"Ook de rest van de wereld is voor ons via de lens opengebloeid. Van penthouses in Thailand, riads in Marokko of het regenwoud in Brazilië... Voor ons interieurwerk hebben we altijd samengewerkt met een topteam van tekstschrijvers, stylisten en producenten. Mensen zoals Hilde Bouchez, Georgie Bean en Sophie Allegaert. Onze roots liggen in België, hier is de ontwikkeling van wie we nu zijn gekiemd, daarom is een grote selectie van onze beelden Belgisch.

"Vandaag geraken we iets minder vaak in New York, des te meer werken we vanuit ons tweede bureau in Barcelona. We staan altijd met één been in België, en met een ander in de wereld."