Direct naar artikelinhoud

Voor het eerst rood alarm luchtvervuiling in Peking

De autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking hebben voor het eerst het hoogste alarm voor luchtvervuiling afgekondigd. Het hoogste waarschuwingsniveau gaat vandaag om 7 uur in en wordt gehandhaafd tot donderdagmiddag.

China heeft een weerwaarschuwingssysteem met vier kleuren. Rood geldt als een alarm voor extreem weer, gevolgd door oranje, geel en blauw.

Sommige industriële bedrijven moeten hun productie stilleggen of verminderen, bouwwerken in openlucht worden stilgelegd en kleuter- en lagere scholen worden geadviseerd dicht te blijven. Daarnaast wordt het autoverkeer aan banden gelegd. Ook gezonde mensen wordt aangeraden activiteiten in openlucht te mijden en het openbaar vervoer te gebruiken.

De beslissing is opmerkelijk omdat de smog in Peking vandaag weliswaar ernstig was maar minder intens dan de vervuiling van vorige week, toen de regering het waarschuwingsniveau op oranje hield. De concentratie van PM2.5 - het bestanddeel van de smog dat het schadelijkst is voor de mens - bedroeg vanochtend 208 microgram per kubieke meter, vergeleken met 666 microgram vorige week.

"Het rode alarm toont aan dat de lokale overheid meer inspanningen doet om de burgers tegen vervuiling te beschermen", zo verklaart Dong Liansai, klimaat- en energieactivist bij Greenpeace. "Dat gebeurt wellicht onder druk van de centrale overheid."