Direct naar artikelinhoud

Gent met zware competitiestart

Amper acht dagen nadat Charleroi - KV Mechelen de Jupiler Pro League afsloot, werd al de kalender van 2015-2016 voorgesteld. Club Brugge opent de competitie op vrijdag 24 juli op het veld van STVV. Landskampioen AA Gent start meteen zwaar met toppers tegen RC Genk en Anderlecht.

Puzzelen, dat is wat kalender-manager Nils Van Brantegem al jarenlang doet om de overvolle kalender in een deftige vorm te gieten. En het lukt de man steeds beter. In die mate dat amper nog een club klaagt over een te zwaar programma of een te moeilijk begin. Zo haalde manager Michel Louwagie de schouders op toen hij zag dat zijn AA Gent na een start op het veld van Westerlo, meteen KRC Genk over de vloer krijgt en daarna naar Anderlecht moet.

"Zeker Genk wordt moeilijk, omdat zij met Peter Balette (de assistent-trainer ruilde de Buffalo's voor Racing Genk, WDK) nu veel Gentse knowhow hebben", kon Louwagie zelfs grappen. "Neen, dat zware programma is een goede voorbereiding voor de Champions League."

Net zoals de voorbije seizoenen is er kerstvoetbal op 26 en 27 december. Na de winterstop hervat de competitie op 15 januari. De reguliere competitie eindigt op 13 maart. Een week later staat de bekerfinale op het programma. De play-offs worden afgewerkt van 1 april tot 29 mei, play-off I eindigt een week vroeger.

De grootste verandering is het wegvallen van play-off III. Door de op til zijnde competitiehervorming vanaf 2016-2017 naar 24 profclubs (16+8) is er dit seizoen met het nummer 16 immers maar één daler. Nummer 15 doet niet mee aan play-off II en ziet het seizoen al eindigen na de reguliere competitie.

Opmerkelijk is het feit dat de kwartfinale van de beker vanaf nu in één wedstrijd wordt afgewerkt om de kalender te verlichten. Overigens moet Anderlecht zijn thuismatchen op gezag van de politie op zondag(middag) afwerken en speelt KV Mechelen zijn eerste twee wedstrijden buitenshuis omwille van verbouwingen aan het eigen stadion.

Sociale projecten

In de rand viel nog te noteren dat Club Brugge en Waasland-Beveren de Pro League+ Awards binnenhaalden, de bekroning voor clubs met de beste sociale werking. De Club Brugge Foundation behaalde de eerste plaats in de categorie Pro League+ Club. Het scholentoernooi van Waasland-Beveren werd dan weer gelauwerd als beste Pro League+ Project.

Tot slot is er ook een nieuwe beker voor de kampioen: een bronzen kunstwerk met een stier die een voetbal op zijn rug heeft.

JUPILER PRO LEAGUE SEIZOEN 2015-2016

OPENINGSSPEELDAG (24-25-26 juli)

STVV - Club Brugge

KV Kortrijk - Standard

Racing Genk - OHL

KV Oostende - KV Mechelen

Zulte Waregem - Lokeren

Westerlo - AA Gent

Anderlecht - W. Beveren

Charleroi - Moeskroen

SLOTSPEELDAG (12-13 maart)

Anderlecht - KV Kortrijk

Racing Genk - KV Oostende

KV Mechelen - Standard

Zulte Waregem - Moeskroen

Charleroi - AA Gent

OHL - Club Brugge

Westerlo - Waasland-Beveren

STVV - Lokeren

PLAY-OFFS (1 april tot 29 mei)