Direct naar artikelinhoud

Stroompannes weer wat verder weg

We kunnen iets geruster de winter tegemoet. Zonder ongelukken komen er geen stroompannes, zegt minister Marghem (MR). En dat hebben we voor een groot deel te danken aan onze noorderburen.

Bij dit artikel hoort een disclaimer. Alles wat volgt is in de voorwaardelijke wijs.

Waarom? Een: omdat er geen zekerheid is dat Doel 1 en 2 effectief heropstarten tegen de komende winter. Er is noch akkoord met uitbater Electrabel, noch een groen licht van de kernwaakhond FANC. Twee: omdat er nog geen zekerheid is dat de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 nog gesloten zijn komende winter. De centrales liggen stil sinds midden 2014. Een snelle heropstart is in theorie wel mogelijk.

Zolang over deze twee zaken geen zekerheid bestaat, is elk antwoord op de vraag of volgende winter het licht uitgaat ietwat voorbarig. Maar goed, in de situatie zoals ze zich nu aandient, is de kans op een stroompanne tijdens de koudste dagen van de winter relatief klein. Dat heeft te maken met de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. Beide centrales blijven tien jaar langer open dan gepland, tot 2025. Maar ook met een ingreep van netwerkbeheerder Elia. Die heeft ervoor gezorgd dat vanuit Nederland 750 megawatt extra geïmporteerd kan worden. (Ter vergelijking: Doel 1 en 2 leveren samen een vermogen van zo'n 1.000 megawatt.) Onze buren hebben stroomoverschotten, maar er zijn te weinig hoogspanningslijnen om daar volop van te profiteren.

Jacht naar megawatts

Daarnaast wordt de 'strategische reserve' uitgebreid met 800 megawatt tot 1.350 megawatt. In de reserve zitten energiecentrales die niet draaien, omdat dat niet rendabel kan. Tijdens de meest precaire momenten kunnen ze, tegen een vergoeding, aangezet worden. Ook een aantal grootverbruikers stellen zich beschikbaar. Deze bedrijven doen het omgekeerde: als het erom spant, schakelen zij hun machines uit tegen betaling.

Energieminister Marie Christine Marghem: "Ik ben op jacht geweest naar elke megawatt. De conclusie is dat we nét, nét, nét uit de probleemzone zijn. Maar het is duidelijk dat deze situatie op termijn moeilijk blijft."

Is er dan een fundamentele oplossing in zicht? Elia werkt aan nieuwe hoogspanningslijnen naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast denkt Marghem aan een capaciteitsmechanisme. Dat is een soort uitgebreide strategische reserve, die in bijvoorbeeld Italië al bestaat. En dan is er nog de energie-atol, het eiland in zee, dat dient voor energieopslag. Maar dat is verre toekomstmuziek. Er zijn ook vragen bij het kostenplaatje.