Direct naar artikelinhoud

Schertsvertoning

Een politieke bocht van formaat. Die maken ministers Sven Gatz en Pascal Smet twee dagen nadat, met hun instemming, werd bekendgemaakt dat FM Brussel verdwijnt. Ze vragen het bestuur met nadruk de toekomstmogelijkheden van de radiozender te onderzoeken.

Het toneelstukje dat Gatz en Smet gisternamiddag in de Beursschouwburg kwamen opvoeren, is ongetwijfeld een plaatsje waard tussen het betere absurde werk op het programma van het Brusselse theaterhuis. Op een inderhaast in elkaar gebokste persconferentie kwamen beide ministers in de eerste plaats benadrukken dat ze zich niet te bemoeien hebben met de beslissingen van de vzw Vlaams-Brusselse Media, het moederbedrijf van FM Brussel. Om daarna precies dat te doen.

De Vlaamse en de Brusselse minister willen een onderzoek naar de toekomst van het radiostation. De zender die eerst eind juni zou verdwijnen, blijft voorlopig op antenne. Alleszins tot na de zomer, klinkt het bij het bestuur. Wat daarna volgt, valt af te wachten. Al circuleert nu al het plan om over te stappen op een FM Brussel light, een zender die alleen online te beluisteren is.

Het bestuur van de vzw verplichten om FM Brussel een levenslijn toe te gooien, dat kunnen en mogen Gatz en Smet officieel niet. Maar wanneer twee ministers, samen goed voor meer dan acht miljoen aan subsidies, dat bestuur voor een legertje camera's met nadruk vragen om de terdoodveroordeelde radiozender gratie te verlenen, dan verwachten ze dat daaraan gehoor wordt gegeven. "Het blijft een vraag", benadrukt Smet. "We leggen het bestuur niets op."

Dat Gatz en Smet FM Brussel een tweede kans willen geven, is al even opmerkelijk als hun communicatiestrategie. Toen het bestuur van de Vlaams-Brusselse Media begin deze week besliste om voortaan voluit de digitale kaart te trekken en FM Brussel - goed voor 3 van de in totaal 10 miljoen aan werkingsmiddelen - te schrappen, waren beide ministers immers enthousiast over dat plan.

Dat veranderde snel toen de nieuwe inhoudelijke koers te snel uitlekte. Plots werd het ambitieuze toekomstplan, waarin de Brusselse media zich onder één noemer en met behulp van nieuwe digitale mogelijkheden tot een breder meertalig publiek zouden richten, een verhaal van besparingen, ontslagen en het schrappen van een radiozender. Vooral de impact van dat laatste hadden zowel het bestuur als de voogdijministers onderschat. Er stak een storm van proces op, die Smet als eerste overstag deed gaan. Toen de Brusselse minister een bocht maakte, moest Gatz wel volgen. Hij had geen zin om alleen de kastanjes uit het vuur te halen.

En dus werden gisteren de plannen die begin deze week nog werden verkocht als het resultaat van lang en hard denkwerk, met één persconferentie de facto teruggedraaid. Paniekvoetbal dus? "Neen", vindt Gatz. "Deze hervorming is niet in één dag bedacht. Dat de verschillende media in de toekomst onder één merk moeten samenwerken, daar bestaat geen twijfel over. Maar we hebben de reacties op het schrappen van FM Brussel onderschat. Pascal en ik wonen in Brussel: we hebben ook gezien en gehoord wat er de voorbije dagen leefde. Je kunt niet anders dan daar rekening mee houden."

Voortschrijdend inzicht

Bij het personeel van de Vlaams-Brusselse Media is de aankondiging als een overwinning gevierd. "FM Brussel blijft bestaan", reageert Eric Laureys, tvbrussel-gezicht en lid van de personeelsdelegatie. "Ik moet de ministers feliciteren met hun voortschrijdend inzicht." Dat ze geen expliciete beloftes deden, is blijkbaar bijzaak. "Ze hebben voor de camera gezegd dat ze een toekomst willen voor FM Brussel. Dat is een garantie op zich. Ze hebben al één keer gezichtsverlies geleden. Een tweede keer kunnen ze zich niet veroorloven."

Toch beloven de onderhandelingen tussen de top en het personeel niet makkelijk te worden. Het personeel blijft het ontslag van CEO Michel Tubbax eisen. Maar die staat, ondanks zijn desastreuze communicatie van de voorbije dagen, niet ter discussie.

► Media.com