Direct naar artikelinhoud

Anderlecht vol vertrouwen

RSC Anderlecht is twee keer negentig minuten verwijderd van de poulefase van de Champions League. John van den Brom heeft overschot van gelijk als hij 'al dat geld' even opzijzet en liever wijst op 'het prestige voor de club, voor de spelers en voor mezelf'. Daarom moeten zijn spelers AEL Limassol bedwingen.

Het is Sporting Anderlecht onwaardig om te moeten vaststellen dat paars-wit zijn laatste Champions League-wedstrijd zes jaar geleden speelde, op 6 december 2006, tegen AEK Athene. De laatste Champions League-overwinning dateert al van 6 december 2005, zeven jaar geleden in Betis.

In Limassol gaat Anderlecht die vervlogen tijden achterna. De club smacht naar Europees eerherstel en internationale erkenning, zozeer dat Roger Vanden Stock de speler die zorgt voor de kwalificatie straks misschien wel beloont met net zo'n naaktbeeld op het Lindeplein als dat van David Beckham op Fifth Avenue.

De spelersgroep en technische staf van AEL Limassol checkten gistermiddag in in hetzelfde hotel als de Belgische pers: bijna allemaal jongens met donkere huidskleur, grimmige blik, en brede torso.

Voetbaltechnisch zou het weinig voorstellen, maar Limassol kan wel een defensieve organisatie neerzetten en blijft altijd en overal fysiek overeind. Een hoge balcirculatie lijkt dan het wondermiddel te zijn voor Anderlecht. Laat de bal het werk doen, want geen enkel mens, laat staan een Cyprioot, gaat sneller dan een strak gegeven pass.

Maar hoe ver staat Anderlecht? Intern horen we niets dan positieve geluiden. "Ik geloof dat we klaar zijn", meent Milan Jovanovic. "Er staat een ploeg en een manier van spelen."

Nederlandse flair

In de bestuurskamer heerst evenzeer optimisme, zozeer dat de meegereisde NOS-verslaggever opmerkt - de wedstrijd is vanavond tevens live op Ned3 met studio-analist Jan Mulder - dat "Anderlecht zich al in de Champions League lijkt te wanen". Als dat maar goed afloopt.

"Het gevoel is anders dan in voorgaande campagnes tegen BATE Borisov of Partizan Belgrado", bedenkt Herman Van Holsbeeck. "Het vertrouwen is een stuk groter."

Dat algemene vertrouwen steunt voor een groot deel op de aanpak en de communicatie van de trainer, John van den Brom. Handen in de broekzak, de das nonchalant losgeknoopt, de kostuumvest open gewaaid: van den Brom kwam op de luchthaven van Larnaca aan met Nederlandse flair.

Terwijl Ariël Jacobs vaak in zijn eentje ijsbeerde langs de bagageband, in twijfelachtige gedachten verzonken leek het wel, straalt Van den Brom zelfzekerheid uit. Hij loopt tussen zijn spelers en maakt af en toe een opmerking die doet grijnzen.

Van den Brom verafschuwt echter zijn imago van louter peoplemanager, het doet aan alsof hij tekort schiet in de andere registers. Dit soort wedstrijden kan Anderlecht niet tot een goed einde brengen louter op individueel talent; we zullen zien of van den Brom de ploeg tactisch en mentaal kon klaarstomen. "Het wordt belangrijk om niet in de val van Limassol te lopen", denkt de trainer.

Van den Brom maar ook zijn spelersgroep hebben iets te bewijzen. Het is immers het ideale decor en moment voor de primadonna's om enerzijds iets recht te zetten na hun grijze prestatie tegen AZ vorig seizoen (Jovanovic, Mbokani, Gillet) en anderzijds om hun ambities voor een grote transfer (Biglia, Kouyaté) kracht bij te zetten.

Het is een cliché zo groot als een huis: tijd voor daden na de woorden.

De wedstrijd AEL Limassol - Sporting Anderlecht start om 20u45 Belgische tijd en is live te volgen op 2BE.