Direct naar artikelinhoud

Seksschandaal doet BBC op grondvesten schudden

Auntie Beeb zucht onder een seksschandaal. De vorig jaar overleden dj en presentator Jimmy Savile misbruikte in de jaren zeventig tientallen meisjes. Politie en BBC hebben een onderzoek geopend. Er dreigen nog meer lijken uit de kast te komen.

'It was good while it lasted.' De ware betekenis van de tekst op de grafzerk van dj en presentator sir Jimmy Savile is afgelopen week duidelijk geworden. Een jaar na de dood van Britse volksheld is bekend geworden wat velen binnen de media en showbizzwereld al vele jaren blijken te hebben geweten: hij viel op minderjarige meisjes. Zijn faam was de ideale bescherming.

Een onthullende televisiedocumentaire op ITV zorgde ervoor dat het publieke geheim veranderde in een schandaal. Er kwamen vijf vrouwen aan het woord die beweerden als minderjarige seksueel te zijn misbruikt door Savile. Soms ging het om handtastelijkheden, soms om onvrijwillige seks. Een kleine week later is het aantal slachtoffers van Savile uitgegroeid tot veertig.

Tevens zijn er geluidsopnamen opgedoken waarop Savile, als plaatjesdraaier, lachend beweert dat hij beter een plaat met 'zijn andere hand kan bespelen'. Tevens is een meisje te horen dat smekend 'Get off... Get off my backside' zegt.

Het misbruik vond niet alleen plaats in de studio's of de kleedkamers van de BBC, maar ook in oorden die hij in zijn hoedanigheid als liefdadigheidswerker bezocht, van een ziekenhuis tot een school voor speciaal onderwijs. Om het zichzelf gemakkelijk te maken droeg hij altijd een trainingspak, een kledingsstuk dat zijn handelsmerk zou worden. Het was voor de slachtoffers haast ondoenlijk om een klacht in te dienen. Savile, een ex-worstelaar, was een nationale bekendheid die prinses Diana tot zijn vriendenkring rekende en overnachtte in het officiële buitenverblijf van Margaret Thatcher.

Niemand zou hun verhalen geloven. Dat merkte de 15-jarige danseres Clair McAlpine, die in 1971 seksueel werd misbruikt door Savile, iets waarover ze schreef in haar agenda. Ze stapte naar de politie, maar daar kreeg ze te horen dat ze een fantaste was. Korte tijd later pleegde ze zelfmoord en toevallig is haar moeder enkele dagen geleden gestorven. Ruim veertig jaar later heeft de politie wel interesse en is er een onderzoek geopend. Parallel daaraan begint de BBC een intern onderzoek, zowel naar het misbruik als naar de verdoezeling ervan.

Vast staat dat Savile niet de enige was. Ook popster Gary Glitter, producer Jonathan King en discjockey Chris Denning zouden de burelen van de BBC hebben aangezien voor bordeel. De drie zijn allemaal al eens veroordeeld voor pedofilie.

Sommige bekendheden zagen seks met minderjarige aanbidders als een soort extraatje bij hun werk. De muzieklegende en BBC-icoon John Peel trouwde met een minderjarige en poseerde als schoolmeisje, terwijl Roman Polanski nog altijd achtervolgd wordt voor de manier waarop hij invulling gaf aan de seksuele revolutie.

Daarnaast zouden ook volwassen BBC-medewerkers last hebben gehad van seksuele intimidatie. Presentatrice Liz Kershaw, een opvolgster van Savile bij Radio 1, vertelde dat ze tijdens het presenteren ooit bij de borsten werd gegrepen door een mannelijke collega. Toen zij daar iets van zei, vroeg hij zich af of ze soms een lesbienne was.

De nieuwe BBC-topman George Entwistle vreest voor wat komen gat. Wat de bonnetjesaffaire was voor politici en de afluisteraffaire voor het Murdoch-imperium, dreigt dit seksschandaal te worden voor de publieke omroep.