Direct naar artikelinhoud

Boek helpt 180 hardnekkige misverstanden de wereld uit

Roodborstjes zijn niet rood, zwangere vrouwen moeten niet eten voor twee en 'Jingle Bells' is geen kerstlied. QI: The Third Book of General Ignorance wil deze en nog 177 andere misverstanden de wereld uit.

Wie dacht dat prostitutie het oudste beroep ter wereld was, heeft het fout. Dat is gereedschap maken. En wist u dat stiletto's aanvankelijk voor mannen bedoeld waren? Ruiters droegen ze om hun voeten beter in de beugels te houden. Vrouwen zijn pas hakken beginnen dragen vanaf 1630, toen mannenmode een trend werd voor vrouwen.

Een ander vestimentair misverstand: cowboys hebben nooit een cowboyhoed gedragen. Ze zetten op hun hoofd wat ze vonden en dat kon evengoed een strohoed zijn.

Zonnebloemen groeien toch naar de zon? Helaas, ze blijven vaststaan zodra ze volgroeid zijn. En roodborstjes, die zijn helemaal niet rood. Ze zijn oranje. De naam 'roodborstje' dateert al van 1400, maar toen was er nog geen woord voor de kleur oranje. Nog in de categorie dieren: niet haaien of krokodillen hebben de meeste tanden. Dat zijn naaktslakken. Sommige soorten hebben tot 750.000 tanden.

En sorry voor de romanticus in u, maar tussen Romeo en Juliet heeft nooit een balkonscène plaatsgevonden. In het oorspronkelijke verhaal van Shakespeare verscheen Juliet voor een raam, want er waren geen balkons in het Engeland van Elizabeth I.