Direct naar artikelinhoud

Fans verstoren training Anderlecht

Zo’n veertig misnoegde Anderlechtsupporters hebben gistervoormiddag hun ongenoegen geuit over de dramatische gang van zaken bij de club. De fans wilden een gesprek met de bestuurstop, maar die was niet aanwezig. Anderlecht was op de hoogte van de protestactie en kon zo verhinderen dat de supporters de training konden stilleggen. Verbaal maakten ze wel hun grieven over.

De nieuwe wanprestatie van Anderlecht zondag op Club Brugge was de druppel voor een deel van de fans. Zondag, op de bezoekersparking van Jan Breydel, bespraken supporters een protestactie. Tot concrete afspraken kwam het toen niet, die kwamen er maandagavond wel. Via privéberichten op het supportersforum, facebook en sms werden fans gemobiliseerd om de dinsdagtraining te verstoren en hun ongenoegen over te maken aan bestuur, technische staf en spelers.

Dinsdag, omstreeks 10u45, parkeert een veertigtal fans zich aan het oefencomplex van Anderlecht in Neerpede. Lang zouden ze daar echter niet blijven. Want op Proto en keeperstrainer Filip De Wilde na - die onderwerpt zijn keeper aan een stevige individuele training - valt er op Neerpede geen enkele andere speler of coach te bespeuren. Anderlecht is blijkbaar op de hoogte van de snode protestplannen en traint in het Constant Vanden Stockstadion, niet op de simpel toegankelijke terreinen van Neerpede. Na kort overleg beslissen de fans om te voet naar het Astridpark te trekken - waar zouden hun verguisde helden anders trainen?

Geen veldinvasie

Luid zingend stormen ze rond 11 uur het Vanden Stockstadion binnen: “Supporters en colère (woedende fans, red), Jacobs buiten, Herman buiten, Roger buiten, Wij zijn Sporting, jullie niet...” De trainende spelers, trainer Jacobs en de honderd kinderen in de tribune schrikken even op. Maar een veldinvasie blijkt ook daar geen optie. Agenten in burger en de stewards wachten de meute op en discussieerden met hen. Over de hoge glazen wanden, die aan de hoofdtribune het veld van de zitjes scheiden, is quasi onmogelijk. Aan de gele toegangspoorten houden agenten de wacht - slechts drie fans ondernemen een schuchtere poging dat veiligheidscordon te doorbreken -, en ook de hoofdingang en andere achterpoortjes blijven gesloten. En dus zit er voor de fans niets anders op dan in de tribune samen te troepen aan de spelerstunnel.

Tijdens een drinkpauze roepen ze op Deschacht. De aanvoerder luistert even naar de argumenten van de fans, onder meer over het povere voetbal en tactische keuzes. Een anonieme fan: “Hij beloofde ons dat ze tegen Genk het tij zullen proberen te keren. Hij gaf ons gelijk, maar zei dat de tactiek een zaak voor de trainer is.” Ook Romelu Lukaku gaat enkele seconden de confrontatie aan. De goed opgevoede spits verontschuldigt zich zelfs bij de fans. Anonieme fan: “Maar we hebben gezegd dat hij dat niet hoefde te doen.” Ondertussen meldt woordvoerder David Steegen de supporters dat ze niemand van het bestuur te zien zullen krijgen: manager Herman Van Holsbeeck zit in Congo om de samenwerking met Mazembe te beklinken.

Al bij al verliep de protestactie beschaafd. Een fan zwaait even met een staaf Bengaals vuurwerk, maar steekt die uiteindelijk niet aan. In de tribunes zitten namelijk veel ouders met kinderen, die niet weten wat er gebeurt. Geduldig leggen enkelingen zelfs aan de ouders uit wat hun intenties zijn - enkele kinderen en papa’s zouden zelfs voor hen applaudisseren tijdens hun aftocht, een klein halfuur later. Voor de boze fans uiteindelijk de kroeg in duiken, staat oud-ploegafgevaardigde Pierre Leroy hen nog te woord.

Discussie

Protestactie voorbij? Niet helemaal. Eén protestant blijft nog hangen en spreekt na de training Davy Schollen aan - ondertussen heeft Lukaku de joelende kinderen met handtekeningen verwend. Anonieme fan: “Schollen begreep ons standpunt en zou Jacobs en/of Biglia proberen te overtuigen om met ons te praten.” Biglia komt uiteindelijk naar die ene supporter en vraagt waar de rest is. Anonieme fan: “Maar Steegen kreeg de discussie in de mot en zei dat Biglia naar huis moest.” Steegen: “De boodschap is aangekomen bij de spelers. Zij weten wat ze vrijdag tegen Genk moeten doen.” Lees: winnen. Anders zou het Astridpark wel eens te klein kunnen zijn.