Direct naar artikelinhoud

Moebarak moet zich voor geweld verantwoorden

De verdreven Egyptische president Hosni Moebarak en zijn twee zonen zijn door het gerecht opgeroepen voor ondervraging. De ex-dictator mag vragen verwachten over het buitensporige geweld tegen Egyptische demonstranten bij de protesten twee maanden geleden en het illegale gebruik van overheidsgelden. In een audioboodschap ontkent Moebarak alle aantijgingen.

“De onrechtvaardige campagnes en valse verklaringen tegen mij en mijn familie doen me veel verdriet.” Dat heeft de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak gezegd in een audioboodschap die werd uitgezonden op de Arabische zender Al-Arabiya. “Ze willen mijn reputatie schade toebrengen, mijn integriteit schenden en mijn politieke en militaire carrière in diskrediet brengen. Zowel in oorlog als in vrede heb ik altijd hard gewerkt voor Egypte en zijn volk.” Bovendien ontkent Moebarak dat hij bankrekeningen, vastgoed of andere bezittingen in het buitenland heeft.

“Niet te geloven”, zegt Dina Wahba van de nieuwe oppositiepartij Egyptian Social Democratic Party. “Dat hij met zoveel zelfvertrouwen zulke leugens durft te verkondigen, daar kan ik niet bij. Hij provoceert ons en dat terwijl er nog altijd mensen op het Tahrirplein staan. Dit zal de gemoederen zeker doen oplopen.”

Openbaar aanklagers hebben alvast laten weten dat ze Moebarak en zijn twee zonen Gamal en Alaa binnenkort zullen ondervragen over de verduistering van grote sommen geld. “De emotionele speech van ex-president Moebarak zal de rechtsgang niet beïnvloeden”, verzekerde openbaar aanklager Abdel Meguid Mahmoud meteen na de uitzending.

Behalve Moebarak worden nog drie andere ministers, onder wie voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly, aangeklaagd wegens corruptie. Ex-premier Ahmed Nazif is gisteren aangehouden. Hij is voor vijftien dagen in voorlopige hechtenis genomen. De onderzoekers willen hem ondervragen over het misbruik van publieke fondsen.

De democratische beweging in Egypte beschuldigt Moebarak en zijn familie ervan dat ze tijdens hun dertigjarig bewind miljarden hebben achtergehouden. Bovendien zal de ex-president zich moeten verantwoorden voor het massale geweld tijdens de protesten van 25 januari tot 11 februari. Daarbij kwamen volgens de laatste cijfers zeker 800 mensen om het leven. Ongeveer 6.400 mensen raakten gewond.

Hardhandig optreden

Ook in het voorbije weekend vielen er slachtoffers. Vrijdag trok de bevolking opnieuw massaal naar de hoofdstad. Zeker 100.000 mensen troepten samen en eisten dat de afgezette dictator en zijn handlangers berecht worden. Het was een van de grootste demonstraties sinds Moebarak op 11 februari aftrad en naar zijn villa aan de Rode Zee vluchtte.

Onder de betogers bevonden zich ook een tiental legerofficieren, zo vertelt Ghada Shahbender van de Egyptian Organisation of Human Rights (EOHR). “Vrijdagavond laat stapten zij het podium op en eisten het vertrek van opperbevelhebber Mohamed Hussein Tantawi. Heel opmerkelijk, want ze kunnen daarvoor gestraft worden. Uiteindelijk besloten de nog aanwezige demonstranten een nachtelijke sit-in te houden ondanks de avondklok.”

Zaterdagochtend omsingelde het leger het plein en kwam het tot een gewelddadig treffen. Tientallen demonstranten raakten gewond door rubberkogels, maar diverse getuigen verklaarden dat het leger ook met scherp schoot. “Volgens de officiële cijfers is er één slachtoffer gevallen”, zegt Shahbender. “In werkelijkheid zouden er meer doden zijn. Sommigen hebben het over acht slachtoffers.”

Vier soldaten en negen burgers raakten gewond, en zeker 42 mensen werden gearresteerd. De militairen ontkennen de aantijging en beweren dat het geweld werd veroorzaakt door aanhangers van Moebarak. “Ze willen onenigheid zaaien tussen het volk en het leger”, klinkt het.

Ondanks het harde optreden van het Egyptische leger zaterdag weigeren een duizendtal betogers het Tahrirplein te verlaten. Ze hebben alle toegangswegen naar het plein afgesloten. “Voorlopig blijft het kalm, maar de situatie kan snel omslaan”, aldus Shahbender.