Direct naar artikelinhoud

Premier dreigt met harde actieop bijna failliet Sicilië

De Italiaanse premier Mario Monti maakt zich zorgen over de economische problemen op Sicilië. De afgelopen dagen werd alarm geslagen voor een dreigend faillissement van het eiland.

De premier schreef dinsdag een brief aan de Siciliaanse gouverneur Raffaele Lombardo, waarin hij zijn zorgen uitte en om bevestiging vroeg van Lombardo's belofte om eind juli af te treden. Woensdag ontmoette Monti de Italiaanse president Giorgio Napoletano voor een "urgent" en "onverwacht" overleg waarin de Siciliaanse kwestie werd besproken.

Sicilië heeft een begrotingstekort van vijf miljard euro, blijkt uit cijfers van de Italiaanse rekenkamer. Critici noemen die begroting bovendien ontransparant en zeggen dat er fantasiebedragen in staan. Politici van de Siciliaanse oppositiepartijen roepen daarom om een nationale ingreep. "Sicilië loopt het risico het Griekenland van het land te worden", zegt ook Ivan Lo Bello, oud-vicevoorzitter van de werkgeversorganisatie Confindustria, in de Corriere della Sera.

Monti zegt bij het vinden van een oplossing rekening te willen houden met het regionale bestuur, maar zinspeelt ook op ingrepen vanuit de nationale regering. Italiaanse commentatoren verwachten daarom dat Monti's regering een commissaris zal sturen die zich over de Siciliaanse overheid ontfermt. Die mogelijkheid staat opgenomen in het statuut voor autonomie, als ingreep bij herhaaldelijke en zware fouten, maar is nog nooit toegepast. "Het is een aanval op onze autonomie", zei Massimo Russo, vicegouverneur van Sicilië, daarom tegen de Italiaanse pers. Hij dreigt naar het constitutionele hof te stappen als Monti een commissaris stuurt. Ook volgens gouverneur Lombardo is nationale bemoeienis niet nodig.