Direct naar artikelinhoud

Actievoerders aan de haal met degen Leopold I

Onbekenden hebben de degen van het standbeeld van Leopold I in De Panne afgezaagd. Volgens de burgemeester van De Panne is dit ‘het werk van mensen zonder papieren’.

De ontdekking werd dinsdagavond gedaan. De degen, in brons, werd volgens de lokale politie vakkundig doorgeslepen en meegenomen. Buurtbewoners vermoeden dat het ergens in het weekend is gebeurd. Het duurde in elk geval tot dinsdagavond voor de beschadiging werd ontdekt. “Onze korpsoverste, commissaris Nico Paelinck, leidt zelf het onderzoek”, zegt burgemeester Robert Butsraen. “Er is ook al een eerste spoor: een e-mail van mensen zonder papieren, of van mensen die zeggen op te komen voor mensen zonder papieren. De actie is dus inderdaad opgeëist. Wij betreuren als gemeentebestuur deze daad van vandalisme. Wie er ook achter zit: dit valt niet te tolereren. Het beeld staat daar al zo lang, het maakt deel uit van ons culturele erfgoed.”

Het standbeeld van Leopold I werd in 1958 door premier Gaston Eyskens ingehuldigd als onderdeel van het Nationaal Monument aan de Leopold I Esplanade. Het herinnert aan de intrede van Belgiës eerste vorst op 17 juli 1831.

Aan de kust werden eerder al standbeelden van Belgische vorsten beschadigd. Leden van de actiegroep De Stoete Ostendenoare zaagden begin 2004 in Oostende de hand van koning Leopold II af in de beeldengroep ‘Dank der Congolezen’. Ze wilden zo de aandacht vestigen op “manifeste geschiedenisvervalsing” en het afhakken van handen van onwerkwillige slaven op de rubberplantages van Leopold II. Een woordvoerder van De Stoete Ostendenoare ontkende tegenover De Morgen elke betrokkenheid bij het stelen van de degen van Leopold I: “Dit waren wij niet. Het beplakken van de neus in een standbeeld van Leopold II met een feestneus naar een ontwerp van Delphine Boël, vorige week, dat waren wij wel.” Volgens burgemeester Butsraen sturen de actievoerders in De Panne aan op onderhandelingen. “Volgens wat de politie van hun e-mail kan maken, willen zij de degen eventueel teruggeven van zodra de Belgische staat hen verblijfsdocumenten heeft bezorgd”, aldus Butsraen. “Ik denk dat het passend is te zeggen dat deze daad de zaak van de mensen zonder papieren geen goed gaat doen. Integendeel.” (DDC)