Direct naar artikelinhoud

Obama: ‘Gevechtsmissie in Irak eindigt zoals gepland op 31 augustus’

VS-president Barack Obama bevestigde gisteren dat de missie van de VS-gevechtstroepen in Irak eind deze maand voorbij zal zijn. Op 31 augustus zal de terugtrekking van meer dan 90.000 troepen voltooid zijn. Naar schatting 50.000 tot 65.000 militairen blijven wel in Irak tot het einde van 2011 om Iraakse strijdkrachten te adviseren en VS-belangen te beschermen.

In een toespraak voor gehandicapte veteranen in Atlanta, Georgia, herinnerde Obama zijn toehoorders gisteren aan zijn belofte als presidentskandidaat om de oorlog in Irak op een ‘verantwoordelijke’ manier stop te zetten en dat hij na zijn inauguratie een ‘nieuwe strategie’ aankondigde. Tegen 31 augustus zou de gevechtsmissie in Irak beëindigd worden, zei hij toen, “en dat is precies wat we nu doen, zoals beloofd, en op tijd” vervolgde hij gisteren.

“We hebben al honderden van onze basissen gesloten of het bevel overgedragen. We halen miljoenen stukken materiaal weg in een van de grootste logistieke operaties in decennia. Tegen einde van deze maand zullen we meer dan 90.000 van onze troepen uit Irak teruggehaald hebben sinds ik president ben. Ons engagement in Irak verandert van een militaire inzet onder leiding van onze militairen tot een civiele inzet onder leiding van onze diplomaten.”

De achterblijvende troepen worden wel geconfronteerd met aanhoudend geweld. Ook de relaties tussen de Amerikaanse en Iraakse overheid raken hierdoor verzuurd. Washington en Bagdad zijn verwikkeld in een bitse woordenoorlog over de slachtoffercijfers. Aartsmoeilijke coalitiegesprekken bedreigen momenteel ook de stabiliteit in Irak. Sinds de parlementsverkiezingen in maart raken de soennitische, sjiitische en Koerdische fracties het niet eens wie er premier moet worden. (MR)