Direct naar artikelinhoud

Frankrijk dreigt ook kroonjuweel Alstom te verliezen

Frankrijk staat in rep en roer nu de Amerikaanse multinational General Electric TGV-producent Alstom wil inlijven. De Franse overheid roept het Duitse Siemens ter hulp.

Frankrijk dreigt opnieuw een kroonjuweel te verliezen, nu General Electric (GE) zijn zinnen heeft gezet op Alstom. Die Franse groep bouwt niet alleen turbines voor gascentrales en cruiseschepen, maar is ook de producent van de hogesnelheidstrein en behoort daardoor bij onze zuiderburen tot de nationale trots.

GE, dat onder meer locomotieven en vliegtuigmotoren maakt, is bereid bijna 10 miljard euro op tafel te leggen voor een strategisch belang in Alstom. Bouygues, de belangrijkste aandeelhouder van Alstom, staat niet afkerig tegen het bod. Het Franse bouw- en telecomconcern is bezig aan een reorganisatie en kan het geld goed gebruiken. Maar de Franse overheid ziet een overname door GE niet zitten. Alstom is hofleverancier van de Franse spoorwegen en EDF, het grote Franse energiebedrijf dat in staatshanden is. Alstom is een strategisch conglomeraat dat de regering liever niet in Amerikaanse handen ziet overgaan.

Vorige week riep minister van Economie Arnaud Montebourg op tot 'patriottische waakzaamheid'. Hij zei te werken aan 'andere oplossingen' om Alstom in eigen land te verankeren.

Deal met Siemens

Franse media berichtten dat Montebourg aanstuurt op een deal met Siemens. Daarbij krijgt Alstom delen van de transportdivisie van Siemens en een cashbetaling, in ruil voor zijn energieactiviteiten. Die laatste zijn goed voor 70 procent van de omzet van Alstom. Siemens is de deal genegen en is bereid garanties te geven voor behoud van werkgelegenheid, fabrieken en topfuncties. Door de deal kunnen de TGV-activiteiten in Franse handen blijven.

Parijs beschouwt een deal met de Duitsers als 'het minste van twee kwaden'. De nieuwe regering van Manuel Valls staat onder druk om in te grijpen. De afgelopen maanden verdwenen al een aantal grote bedrijven in buitenlandse handen. Mocht ook Alstom verloren gaan, dan zou dat gezien worden als een blamage voor de ploeg van Valls, die zwaar inzet op economisch herstel.

Alstom zal de markt woensdagochtend informeren over zijn plannen. De groep vraagt in tussentijd dat de notering op de beurs van Parijs opgeschort blijft.