Direct naar artikelinhoud

Boekenbeursvoor iedereen Laat je in de watten leggen

De 79ste Boekenbeurs mag dan in het teken staan van de jongste lezers, maar dat wil niet zeggen dat jij Antwerp Expo deze herfstvakantie links moet laten liggen. De beurs der beurzen is immers veel meer dan honderden auteurs die een krabbel in je boeken zetten.

Geen nood, ook mannen zijn welkom op de Ladies Night. Wel moeten ze zich er mentaal op voorbereiden dat dit het ideale avondje uit is voor vriendinnen, moeders en dochters, zussen en zielsverwanten. Voor meiden van 10 tot 14 jaar wordt er zelfs een heuse Girl's Evening in het leven geroepen. Wat je mag verwachten? Tips en tricks, fashion en lifestyle, maar ook lezingen over moordgrieten, seksisme in de 21ste eeuw en Literatuur met een grote L. Je door en door laten verwennen mag geen probleem zijn als je weet dat seksuologe Kaat Bollen (foto), keukenprinses Claudia Allemeersch, model Elise Crombez, comedienne Els De Schepper, MNM-presentatrice Eva Daeleman en auteur Kristien Hemmerechts ook van de partij zijn.

Ladies Night, nocturne op 3 november.

Met knappe koppen aan de praat

De Boekenbeurs, dat zijn stapels gloednieuwe boeken, auteurs, interviews, workshops, prijsuitreikingen en wedstrijden. Wil je ook graag bijleren, dan mag je deze nocturne beslist niet missen. Op de stands van de wetenschappelijke en educatieve uitgevers kan je heel wat debatten en lezingen over actuele thema's bijwonen. Daarnaast zitten experts uit verschillende domeinen van de wetenschap te trappelen voor een speeddate met jou. Heb je pedagoog Pedro De Bruyckere altijd al de pieren uit de neus willen vragen? Wil je columnist en historicus Marc Reynebeau het vuur aan de schenen leggen? Of wil je trendwatcher Herman Konings of coach Karlien Eeman uithoren? Na speeddatingsessies van telkens tien minuten keer je huiswaarts met een nieuwe voorraad stuff tot nadenken.

Nocturne voor professionals, 5 november.

Voor nachtelijke lettervreters

De hele dag rondgestruind langs de verschillende boekenstands, maar toch nog honger naar meer? Tijdens de literaire nocturne maak je kennis met de debutanten van dit najaar en de auteurs van het beruchte tweede boek. Poëziefluisteraars verwennen en verrassen je met pennenvruchten van dichters die signeren op de Boekenbeurs. Wedden dat je huiswaarts keert met inspiratie voor een lekker lange leeswinter?

Literaire nocturne, 10 november.

Voor een instant goed gevoel

Wat als je niet de geluksvogel bent die je zou willen zijn? Kruis 1 november dan zeker aan in je agenda, want op die dag ligt de focus van de Boekenbeurs op geestelijke gezondheid. Of je nu een bore- of burn-out hebt, hooggevoelig bent of aan eeuwige rust toe bent, geen thema blijft onbesproken. Tussen het achterflappen lezen door, kan je lezingen bijwonen over de roze wolk, geluk, opgroeien met kopzorgen, familiebanden en het verlangen naar stilte. Onder anderen bioloog Midas Dekkers, geluksambassadeur Leo Bormans, presentatrice Erika Van Tielen en auteur en moeder Kirsten Ginckels staan op de gastenlijst.

Goed Gevoel, 1 november.

Kinderen eerst

De glijbaan op de affiche zegt genoeg: de belevingswereld van het kind staat dit jaar centraal. In het 'Pavildoen' kunnen kinderen zelf aan de slag als schrijver of tekenaar. Meesters in het vak zoals Mattias De Leeuw staan het jonge geweld bij. Dimitri Leue (foto) zorgt elke weekdag van de herfstvakantie voor een verrassende show met de beste kinder- en jeugdboekenmakers van het ogenblik. Wie weet lopen je kinderen tussendoor wel hun favoriete boekenpersonage tegen het lijf. Vergeet dus je camera niet!

Pavildoen, elke dag. Lezershow, van 2 tot 6 november.

79ste Boekenbeurs, 31 oktober - 11 november, Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen. www.boekenbeurs.be.