Direct naar artikelinhoud

‘Chinezen voegen leder toe aan melk’

Peking laat meer dan 6.000 tests uitvoeren om onder meer te zien of er gehydrolyseerde lederproteïne wordt toegevoegd aan melk. Dat product geeft net als melamine een hoger proteïnegehalte aan bij met water aangelengde melk.

In de herfst van 2008 vielen er acht doden en raakten meer dan 300.000 zuigelingen ziek door de toevoeging van het plasticproduct melamine aan melkpoeder. Dat additief werd vooral gebruikt om met water afgelengde melk proteïnerijker te laten lijken, maar veroorzaakte tegelijk nierstenen en permanente nierschade. Bij 21 bedrijven, waaronder de marktleider, werd het product aangetroffen. Sindsdien bekijkt de Chinese voedingsinspectie systematisch of er melamine wordt toegevoegd. Bijgevolg, zo legt voedingscontrole-expert Peter Leedham uit, schakelen inhalige zakenlui nu over op een ander product, dat een vergelijkbaar effect heeft bij controle: gehydrolyseerde lederproteïne. De Chinese overheid gaat nu meer dan 6.000 controles laten uitvoeren op verse melk om het gebruik van dat product op te sporen. In 2009 werd al een bedrijf in de provincie Zhejiang gesloten nadat een dergelijk additief in de melk werd aangetroffen.

Melamineschandaal

De lederproteïne, afkomstig uit de huid van koeien, is op zich niet schadelijk, maar de producten die erbij worden gebruikt, zoals zwavelzuur, zijn dat wel. Expert Leedham meent dat “6.000 controles geenszins voldoende zijn en dat het weinig zin heeft om verse melk te testen. Mijn vermoeden is dat de toevoeging veel eerder zal gebeuren bij de vervaardiging van melkpoeder of bij producten waarin melkpoeder wordt gebruikt, waarbij het veel moeilijker te detecteren valt.”

Het melamineschandaal werd door veel Chinese burgers beschouwd als een symbool voor de inhaligheid van bedrijven en het volstrekte disrespect voor de volksgezondheid. De directeur van het grootste melkbedrijf kreeg toen bij een druk besproken proces levenslang, twee van haar medewerkers werden geëxecuteerd. De vader van een door melamine zieke baby richtte een belangenvereniging op om een deftige compensatie te kunnen claimen voor zieke kinderen. Deze Zhao Lianhai werd in november van vorig jaar veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens het ‘verstoren van de sociale orde’. Hij kwam eind december vrij om medische redenen en weigerde sindsdien nog met de media te praten.