Direct naar artikelinhoud

Kompany out voor Schotland?

De WK-kwalificatie-interland tegen Schotland is in gevaar voor Vincent Kompany. De aanvoerder van de Rode Duivels zou twee tot vier weken aan de kant kunnen staan met een liesblessure. Met Kompany lijkt het altijd wel wat voor interlands.

Marc Wilmots moet maandagavond ongetwijfeld stevig hebben gevloekt. De bondscoach was, samen met assistent Vital Borkelmans, aandachtig toeschouwer in het Etihad Stadium, waar ze hun kapitein gingen scouten. Twintig minuten voor tijd, bij een 3-0-voorsprong voor Manchester City, zette Kompany een stevige tackle in op Newcastle-spits Ameobi.

Onze landgenoot gleed de bal weg, maar toen hij de benen omhoog zwaaide, overstrekte hij zijn linkerlies. Verder spelen kon niet meer. Kompany hinkte naar de kant, maar stuurde na de wedstrijd toch een hoopgevende tweet de wereld in: "De blessure is een domper na het harde werk, maar ik zal er snel weer staan."

De teamdokter van City zag het gisteren, na een tweede onderzoek, iets somberder in. Er zat nog te veel zwelling op de lies om al een scan te nemen, maar toch bestond bij de Engelse topclub de vrees voor een verrekking, zelfs een klein scheurtje. In het beste geval zou Kompany dan twee weken aan de kant staan, in het slechtste minstens vier.

Radiologisch onderzoek deze voormiddag zal meer duidelijkheid brengen over zijn beschikbaarheid voor de belangrijke kwalificatie-interland in Schotland, op 6 september. Zelfs als Kompany goed nieuws krijgt, wacht hem een race tegen de klok.

Wilmots kan een nieuw forfait van een centrale verdediger alvast missen. Er mag nu niet te veel meer verkeerd lopen. Met Thomas Vermaelen, herstellend van een ernstige rugblessure, is hij al een titularis kwijt, maar het gat dat Kompany laat, is groter. Natuurlijk won België al interlands zonder zijn aanvoerder en heeft Wilmots met Daniel Van Buyten en Nicolas Lombaerts waardige alternatieven achter de hand.

Enorme spiermassa

Maar toch blijft Kompany een inspirerende figuur binnen de groep, een speler die tegenstanders angst inboezemt. Als hij toch ontbreekt, blijft Van Buyten in Wilmots' tactische puzzel de rechtsvoetige centrale verdediger, ondanks weinig speelkansen bij Bayern München.

Lombaerts wordt mogelijk eerste keus als linksvoetige centrale verdediger, omdat Wilmots Jan Vertonghen, ondanks zijn kwaliteiten centraal, als zijn beste linksachter beschouwt.

Toch is de medische staf van de Rode Duivels het stilaan gewend om een geblesseerde Kompany in Brussel te verwelkomen. De verdediger, met zijn enorme spiermassa veel gevoeliger voor blessures, moest voor vier van de zeven WK-kwalificatie-interlands worden klaargestoomd door therapeut Lieven Maesschalck, dokter Kris Van Crombrugge en hun team van masseurs.

Afwachten hoe het dit keer loopt voor de kapitein.