Direct naar artikelinhoud

Chinese economie koelt sterk af

De groei van de Chinese economie is aanzienlijk aan het vertragen. Dat suggereert de indicator van de aankoopdirecteurs, de zogenaamde PMI, die in juni tot het laagste peil sinds februari 2009 terugviel. De daling is enerzijds een gevolg van de ingrepen van de Chinese overheid om de inflatie in te tomen, maar maakt anderzijds ook duidelijk dat de wereldwijde vraag vertraagt.

De Chinese PMI kwam in juni uit op 50,9, maakte de China Federation of Logistics and Purchasing bekend. Dat is een merkbare daling tegenover de maand mei, toen de PMI nog op 52 stond en lager dan de gemiddelde verwachting van economen (51,5 volgens Bloomberg, 51,3 volgens Reuters). Een cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

Een aparte PMI-meting door HSBC maakt bovendien duidelijk dat de groei van de industriële productie bijna is stilgevallen in juni. Dit PMI-cijfer belandde op 50,1. Het is voor het eerst sinds juli 2010 dat de Chinese fabrieken op lagere toeren draaien. China krijgt ook minder bestellingen binnen, een gevolg van de Europese schuldencrisis en de maar moeizaam herstellende Amerikaanse economie. De officële subindex van de nieuwe exportbestellingen viel in juni terug tot 50,5 van 51,1 in mei. De orderboeken krompen daarenboven voor de tweede maand op rij.

Analisten sluiten niet uit dat de Chinese overheid, na de tegenvallende PMI-cijfers, haar monetair beleid minder zal verstrakken, al is het uitkijken hoe de inflatie uitkomt.

Chen Xingdong, econoom bij BNP Paribas, verklaarde dat de groei van de Chinese economie op basis van de huidige trend tot 8 procent zou kunnen vertragen. Zo'n groeivoet is vermoedelijk te laag in de ogen van de Chinese machtshebbers, omdat daarmee onvoldoende banen worden gecreëerd. (DT)