Direct naar artikelinhoud

Kerncentrales of niet: energie wordt sowieso duurder

De prijs van onze energie gaat de komende jaren flink omhoog. Dat blijkt uit een studie van Energyville. 'Betalen doen we sowieso, dus we kunnen ons geld maar beter in groene energie stoppen', zegt Bond Beter Leefmilieu (BBL).

De kernuitstap zal de prijs van onze elektriciteit verdubbelen tegen 2030. Met die opmerkelijke conclusie domineerde Febeliec, de vereniging van de industriële energieverbruikers, gisteren het nieuws. Al jaren klagen zij over hun hoge energiefactuur. Nu komt onderzoeksinstelling Energyville in hun opdracht met opmerkelijke cijfers aanzetten.

Als België doorgaat met de geplande kernuitstap in 2025, zullen de kosten voor de jaarlijkse energieproductie verdubbelen tot 4,4 miljard euro. In dat geval moeten we immers windparken en gascentrales bouwen om het verlies aan energie op te vangen. Ook de import van elektriciteit en gas gaat fors omhoog. De gemiddelde gasprijs stijgt van 13 euro naar 27 euro per megawattuur in 2030.

Nochtans ligt de oplossing volgens Febeliec voor de hand. Wat als we de kernuitstap uitstellen? Als België twee kerncentrales langer openhoudt, blijft de jaarlijkse prijs voor de energieproductie beperkt tot 3,7 miljard euro. Dat scheelt 700 miljoen euro, of gemiddeld 35 euro per gezin. "Louter economisch gezien is dat de beste keuze", zegt Peter Claes van Febeliec.

Sowieso dicht

Toch fronsen heel wat energiespecialisten de wenkbrauwen. De studie vergelijkt het openhouden van kerncentrales met de omslag naar duurzame energie, maar houdt geen rekening met het feit dat onze kerncentrales oud zijn. Vroeg of laat moeten ze sowieso dicht. "Het zou eerlijk zijn om de prijs van duurzame energie te vergelijken met de prijs van nieuwe kerncentrales", zegt Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). De studie toont volgens Bienstman aan dat de prijs van energie sowieso omhoog gaat. "We kunnen ons geld dus maar beter in duurzame energie stoppen."

André Jurres, de voormalige topman van Essent België en auteur van een energieblog, noemt de berekeningen van Energyville correct. Maar het is verkeerd om er grote conclusies aan vast te knopen. "Zes maanden geleden waren windmolens op zee nog dubbel zo duur als vandaag. Niemand kan voorspellen hoe de energietransitie zal verlopen en tegen welke prijs", zegt Jurres.

Hoe langer we wachten, hoe duurder het volgens Jurres wordt. Dan presenteert het klimaat ons een monsterrekening aan stormschade, wateroverlast en droogte.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) voegt eraan toe dat niets doen geen optie is. "Hernieuwbare energie kost geld, maar nieuwe kerncentrales bouwen ook", klinkt het. "Er is geen enkele aanwijzing dat dit goedkoper zou zijn."