Direct naar artikelinhoud

Europese beurzen likken wonden

De sussende woorden van ECB-voorzitter Mario Draghi hadden een kalmerend effect op de Europese beurzen. Na enkele bloedrode dagen kwamen ze in rustiger vaarwater.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone op het historische dieptepunt van 0,05 procent gehandhaafd. De depositorente blijft 0,3 procent negatief, wat betekent dat banken zoveel rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen.

In december werd dit tarief nog verlaagd van min 0,2 procent. Daardoor werd het duurder voor banken om geld bij de ECB te stallen en hoopt de centrale bank dat de kredietverlening toeneemt en dat de inflatie op termijn stijgt.

Dat de rente ongewijzigd zou blijven stond in de sterren geschreven. Maar beleggers wereldwijd keken vooral uit naar wat ECB-voorzitter Mario Draghi te zeggen had bij het rentebesluit. "De ECB zal het monetaire beleid herbekijken in maart", aldus Draghi. Volgens de ECB-voorzitter zullen de kosten om geld te ontlenen in de eurozone "voor ruime tijd op de huidige niveaus of lager liggen".

De toevoeging dat de ECB nieuwe actie kan ondernemen tijdens de komende maanden, aangespoord door de "verhoogde onzekerheid over de wereldwijde economie" suste de markten, die stilaan verslaafd zijn geraakt aan het goedkope geld.

Het vertrouwen was af te lezen van de beurstabellen. De Europese beurzen gingen in een eerste reactie tot 2,5 procent hoger, om nadien wat terug te vallen. Maar de negatieve trend van de voorbije dagen was gekeerd.

Niet zo bij de Aziatische beurzen. De MSCI Asia Pacific Index, de graadmeter van de beurzen in 15 landen in de regio, ging 1,6 procent omlaag.

De belangrijkste reden voor die rode cijfers is de almaar dalende olieprijs. Dat zien beleggers als een teken dat het niet zo goed gaat met de wereldeconomie. Bovendien konden steunmaatregelen in China om de economie aan te jagen de mineurstemming over de groeivertraging in China niet wegnemen.

Ook ECB-voorzitter Draghi vindt dat we de evolutie van de olieprijs scherp in de gaten moeten houden. Als de prijsdaling van olie en grondstoffen zich doorzet in andere segmenten, bestaat het risico op een neerwaartse spiraal.