Direct naar artikelinhoud

Verkiezingen onder hoogspanning

Zowel in Polen, Argentinië als Oekraïne trokken de inwoners dit weekend naar de stembus. Vooral de verkiezingen in Polen werden met argusogen gevolgd. De verwachte overwinning van de rechts-populisten kan grote gevolgen hebben voor de Europese koers van het land.

POLEN

Winst voor Eurosceptici

Zoals voorspeld in de peilingen is de de rechts-populistische oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Jaroslav Kaczynski de grote overwinnaar geworden van de Poolse parlementsverkiezingen. Volgens projecties van de Poolse televisiezenders zou de partij zelfs een absolute meerderheid hebben behaald.

Volgens die projecties, gebaseerd op exitpolls, zou de partij van Kaczynski zondag 39,1 procent van de stemmen hebben behaald. Dat geeft de partij recht op 242 van de 460 zetels in het Poolse parlement. De overwinning van PiS kan gevolgen hebben voor de Europese koers van Polen. Zo voelt de eurosceptische Kaczynski (66) weinig voor de opvang van moslims in het overwegend katholieke land. Zijn partij wil verder meer geld uittrekken voor steun aan de armen en is tegen een snelle toetreding tot de eurozone.

ARGENTINIË

Scioli uitgesproken favoriet

Daniel Scioli, gouverneur van Buenos Aires, lijkt op weg om de nieuwe president van Argentinië te worden. Scioli, een voormalig piloot van raceboten, gaat aan de kop in de peilingen. Die favorietenrol heeft hij te danken aan zijn belofte om de inkomstenbelasting te schrappen voor iedereen die minder verdient dan 30.000 pesos (2.900 euro). Bovendien krijgt hij de steun van huidig presidente Cristina Fernández de Kirchner. Scioli hoopte op een definitieve zege in de eerste stemronde van zondag. Dat kan, als hij 45 procent van de stemmen haalt, of 40 procent met 10 procentpunten voorsprong op de nummer twee.

OEKRAÏNE

Chaotische stembusgang

De lokale verkiezingen in Oekraïne kennen een erg chaotisch verloop. In Marioepol, een havenstad met een half miljoen inwoners in het oosten van het land, zijn zondagochtend de stembureaus niet opengegaan na een discussie over de stembrieven. Die werden gedrukt in de drukkerij van oligarch Rinat Akhmetov, een medestander van de begin 2014 verdreven pro-Russische president Janoekovitsj. Om fraude te voorkomen moeten de brieven opnieuw gedrukt worden in een 'neutrale' drukkerij.

Hoewel het slechts om lokale verkiezingen gaat, wordt deze stembusgang beschouwd als een grote test voor de pro-westerse regering onder leiding van president Petro Porosjenko en zijn beloofde, maar onuitgevoerde hervormingen.