Bart De Wever vindt nieuw asielcentrum in Deurne ‘politieke keuze’: “Dit is erover”

Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de plannen van Fedasil om een tijdelijk opvangcentrum in Deurne te openen. De burgemeester van Antwerpen vindt dat zijn stad al genoeg gedaan heeft en wijst met een beschuldigende vinger naar minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block. “Dit is een politieke keuze. Men doet dit doelbewust”, klinkt het. De komst van het centrum, dat vooral mindervaliden onderdak zal bieden, zorgt ook voor wrevel bij de Joodse gemeenschap en het Vlaams Belang.

evdg

“Ik ben geen vragende partij om dit in Antwerpen te hebben”, zegt Bart De Wever. “Wij doen al meer dan genoeg. We hebben al de helft + 1 inwoners van vreemde origine dus ik denk dat ik mag zeggen: Antwerpen, on a déja donné. Misschien is het ook eens aan anderen.”

Politieke keuze

De burgemeester is ook niet te spreken over het feit dat hij nauwelijks werd ingelicht over de opening van het centrum. “Ik heb het plan voor dit opvangcentrum in de krant mogen lezen”, klinkt het. “Wat natuurlijk pijnlijk is als burgemeester.” Kort voor de geplande opening kreeg De Wever wel nog een telefoontje van een medewerker. “Maar alles was al beslist en ik had er niets meer aan te zeggen.”

Het centrum ligt toevallig ook vlakbij de woning van de burgemeester. Maar dat is naar eigen zeggen het minste van z’n zorgen. “Of het nu in uw of in mijn straat is, dat maakt niets uit. Maar dat Antwerpen, dat al zoveel doet en al zoveel moet dragen, dit er nog eens bijkrijgt … Dat is er gewoon over”, zegt hij. “Dat is volgens mij een politieke keuze, men doet dit heel doelbewust.”

“Haar voorganger Theo Francken heeft Antwerpen steeds gespaard. Hij hield rekening met de cijfers die we vanuit de stad aan hem voorlegden. Bovendien was het door het loslaten van de quota voor asielzoekers door de huidige minister, dat er nu een hogere instroom is en er dus op zoek moet worden gegaan naar meer opvang”, besluit De Wever.

Angst voor Palestijnen

De opening van het opvangcentrum zorgt ook voor wrevel bij de Joodse gemeenschap. “Er worden vragen gesteld over wat dit tot gevolg zal hebben, vooral omdat er de laatste tijd een toestroom van asielzoekers uit Gaza is. We zitten nu eenmaal met een zichtbare Joodse gemeenschap en de Palestijnen maken niet altijd een onderscheid tussen een Belgische en een Israëlische Jood”, stelt N-VA-kandidaat Michaël Freilich.

De gewezen hoofdredacteur van Joods Actueel wijst ook op de aanval in de Joodse wijk van een Palestijn met mentale problemen, en dat er zich ook gewonden van het conflict met Israël onder de asielzoekers kunnen bevinden.

“Onverantwoord”

“Het is onverantwoord om een asielcentrum in te planten in een drukke woonwijk in Deurne die reeds een hoge concentratie aan vreemdelingen bevat. Antwerpen is nu reeds de populairste bestemming voor asielzoekers en erkende vluchtelingen: 5.800 of meer dan 25% van de vluchtelingen”, vindt Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Dewinter interpelleerde De Block enkele weken geleden in de Kamer over de inplanting van dit asielcentrum in Deurne. Zij antwoordde toen dat ze het advies van de Inspectie Financiën afwachtte. Dat advies is ondertussen bekend: het is negatief, aldus het Vlaams Belang-Kamerlid. Hij vindt het vreemd dat De Block dat advies dus naast zich neer legt. Een regering in lopende zaken is volgens hem verplicht om zich aan een dergelijk advies te houden. Vlaams Belang roept de minister dan ook op om de beslissing van Fedasil ongedaan te maken. De partij start een petitie tegen het asielcentrum en belegt zaterdagmiddag een infovergadering om de buurtbewoners te informeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen