Direct naar artikelinhoud

Stad Gent haalt geld weg bij KBC en Dexia wegens riante bonussen

Het schepencollege van Gent gaat haar liquide middelen, een bedrag tussen 30 en 35 miljoen euro, onmiddellijk weghalen bij de grootbanken Dexia en KBC. ‘We reageren daarmee tegen de riante bonussen die aan toplui uitgekeerd werden.’

De stad dreigt er ook mee om voor haar loonverwerking, jaarlijks 250 miljoen euro, en voor nieuwe langetermijnbeleggingen bij banken aan te kloppen die geen “onredelijke bonussen” uitkeren.

“We willen als stadsbestuur een krachtig signaal geven dat we onredelijke bonussen voor toplui niet pikken”, verduidelijkt Gents financiënschepen Christophe Peeters (Open Vld). “Als het slecht gaat met banken wordt er met belastinggeld tussengekomen en als de situatie verbetert, gaat men gewoon voort met de graaicultuur. Dit is de macht van de consument en wij reageren met de taal van het geld.”

Concreet haalt Gent haar kortetermijnbeleggingen weg, voor het overgrote deel bij Dexia en een kleiner gedeelte bij KBC. “Het gaat om het geld dat we permanent aanhouden en dat op korte termijn belegd wordt, gemiddeld tussen 1 en 3 maanden. Die werkingsmiddelen, een bedrag tussen 30 en 35 miljoen euro, zullen wij voortaan bij kleinere banken beleggen, die geen riante bonussen uitkeren aan toplui.”

Voor de langetermijnbeleggingen is dat op korte termijn onmogelijk. De stad heeft onder meer beleggingen bij Dexia, KBC en BNP Paribas Fortis. “Maar we kunnen bij het afsluiten van nieuwe contracten wel beslissen om dat ook niet bij die banken te doen”, zegt Peeters.

Wel gaf het schepencollege de juridische dienst de opdracht om te kijken of er een bijkomend ethisch principe voor bonussen in de bestekken voor de loonwerking kan ingeschreven worden. Het gaat op jaarbasis om de verwerking van ongeveer 250 miljoen euro. “Ik besef dat ‘onredelijke bonussen’ in een bestek moeilijk te definiëren valt. Daarom dring ik aan op een federale wettelijke regeling die bepaalt wat wettelijke bonussen zijn en wat niet.”

Dexia betreurt net als KBC de beslissing van de stad Gent. Tegelijk benadrukt de bank dat “het bezoldigingsbeleid van Dexia volledig in overeenstemming is met de Europese, Belgische en Franse wettelijke en reglementaire bepalingen en dat de beslissingen van de raad van bestuur van de groep hieromtrent unaniem waren”.

Dexia stelt dat het altijd de voornaamste zorg is geweest van de bank om de besturen kwaliteitsvolle producten en diensten aan te bieden, die aan hun specifieke behoeften beantwoorden, en dat aan een competitief tarief. “Dat is en zal altijd onze eerste prioriteit blijven.”

‘Populisme’

De beslissing van het Gentse schepencollege vindt voorlopig geen gehoor bij de andere Vlaamse steden. “De belastingbetaler dreigt op te draaien voor de mogelijke kosten die zo’n zuiver politiek signaal met zich mee kan brengen”, waarschuwt Luc Bungeneers (Open Vld), de Antwerpse schepen van Financiën. “Persoonlijk kan je wel problemen hebben met die riante bankbonussen, maar dat betekent nog niet dat het stadsbestuur zich meteen zou moeten mengen met de zaak. De beslissing om bij een bepaalde instelling te beleggen wordt steeds op basis van financieel-economische argumenten genomen, onder meer maar niet uitsluitend wie de hoogste rente biedt.”

“Beslissingen zoals die van Gent zorgen er wellicht ook voor dat die instellingen wederbeleggingsvergoedingen aan het stadsbestuur zullen vragen. Dat zijn dus extra kosten, die op de belastingbetaler worden afgewenteld. Ik wil geen misbruik maken van het geld van de Antwerpse belastingbetaler om een politiek signaal uit te sturen. Dit ruikt naar populisme.”

“Ik vraag me ook af waar het geld dat je weghaalt dan nu zou moeten herinvesteren. Welke grootbanken keren er geen riante bonussen uit?” Bungeneers betreurt dat Gent soloslim heeft gespeeld. “Men had hier beter overleg over gepleegd onder de centrumsteden en binnen de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.”

De Mechelse schepen van Financiën Kristl Strubbe (Open Vld) ziet evenmin een reden om het Gentse voorbeeld te volgen. “De plaats waar over de bonussen bij Dexia wordt beslist, is de raad van bestuur. Het is beter te ageren via de Gemeentelijke Holding, een van de grootste aandeelhouders van Dexia en vertegenwoordigd in de raad van bestuur. De steden en gemeenten zijn aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding.”

De Leuvense schepen van Financiën Dirk Vansina (CD&V) liet ook weten dat er in zijn stad geen sprake is van een eventuele overstap. Ook bij de Kortrijkse schepen van Financiën Alain Cnudde (CD&V) vindt het initiatief geen navolging. “Zoiets is bij ons niet aan de orde. We kiezen voor de bank met het beste rendement, de beste garanties en de beste kwaliteit. Wel is het voor ons belangrijk dat de bank ethisch belegt.”