Direct naar artikelinhoud

Fakbars Leuven vragen meer politie bij drukte

Vernielde auto's, vuilniszakkenvoetbal, volgeplaste brievenbussen en een boze buurt. Voor de faculteitsbars aan de Tiensestraat in Leuven smaakt het nieuwe academiejaar meer dan ooit bitter.

Door Felix de Fijter

LEUVEN l De fakbars worden steeds drukker bezocht en dat brengt de nodige problemen mee. Studenten en buurtbewoners luiden de noodklok en eisen meer en strengere politie. Houden de problemen aan, dan hangt de bars tijdelijke of zelfs volledige sluiting boven het hoofd.

De fakbars hadden met de politie al voorzorgsmaatregelen getroffen voor aanvang van het nieuwe academiejaar, omdat de bars de eerste weken traditioneel op zeer grote belangstelling kunnen rekenen. Iedere drukke avond (vooral donderdagen en zondagen) hield een beheerder van Politika Kaffee, Pavlov of Huis der Rechten een oogje in het zeil, terwijl per fakbar twee studenten met rode hesjes de feestende studenten in toom probeerden te houden. Maar het heeft niet gewerkt.

"Sommige bezoekers luisteren, maar anderen lachen de stewards recht in het gezicht uit. Het lijkt dweilen met de kraan open", zegt beheerder Luc Michel van Politika Kaffee.

Mede daarom heeft de politie een aantal barbeheerders een opleiding gegeven hoe om te gaan met agressie en lastige klanten. "Dat is erg nuttig", zegt Michel. "Je krijgt geregeld te maken met agressieve bezoekers, als je niet assertief genoeg bent, heeft stewarden weinig zin."

Commissaris Marc Vranckx van de politie Leuven erkent de groeiende problemen aan de Tiensestraat. "We zijn de afgelopen jaren ook al repressiever gaan optreden."

De politie zet behalve de gangbare patrouilles sinds kort speciale teams in. "We sturen voetpatrouilles op pad die feestende studenten waarschuwen als ze over de schreef gaan. Behalve die patrouilles zijn er ook teams van agenten in burger die zich de hele nacht in en om de fakbars begeven. Zij krijgen de opdracht mee te verbaliseren bij iedere overtreding die ze tegenkomen", aldus Vranckx. "Tijdens één nacht heeft dat vorige week al tot twintig boetes geleid."

"De problematiek is dit jaar flink toegenomen", zegt ook Denise Vandevoort van Studentenzaken bij de gemeente Leuven. Er zijn al camera's geplaatst in de Tiensestraat en de gemeente overweegt het plaatsen van meer verlichting. "Omdat het erg druk is, raken de bars al snel overvol, waardoor honderden studenten naar buiten uitwijken. Die zorgen voor overlast in de buurt en belemmeren de doorgang van het verkeer."

Met name dat laatste kan de fakbars nog zuur opbreken. De vergunning om open te blijven tot in de late uurtjes staat of valt met de garantie dat bezoekers passerend verkeer niet dwarszitten. Die garantie kunnen de bars nu niet geven, waardoor hun vergunning tijdelijk of volledig kan worden ingetrokken.

"We hopen natuurlijk dat het zover niet komt", zegt Luc Michel. "Maar we lijken ten onder te gaan aan ons eigen succes. Het is niet echt leuk meer zo. We proberen zoveel mogelijk mensen binnen te laten, maar meer dan tweehonderd kunnen er hier niet in." Gevolg is dat de feestgangers buiten de boel onveilig maken. "Alles wat op hun pad komt moet eraan geloven. Ze maken veel lawaai en halen grappen uit die niet grappig zijn", aldus Michel.

Eerder deze week gingen de fakbars met buurtbewoners en politie rond de tafel zitten om de problemen te bespreken. Zowel de bars als de bewoners hopen om een hardere politieaanpak. De eerste zien de politie het liefst ieder kwartier patrouilleren.

Michel: "En studenten die met bier in de hand op straat, lopen moeten ze dan maar verbaliseren. Misschien zal dat in het begin wel een schok geven, maar het lijkt op dit moment helaas de enige oplossing."

We lijken ten onder te gaan aan ons eigen succes. Het is niet echt leuk meer zo