Direct naar artikelinhoud

Een terrorist slaapt nooit

Sinds 9/11 zijn de series en films over terroristische netwerken amper bij te houden. Veelal gaat het om inwisselbaar bandwerk vol doorzichtig patriottisme en met een voorspelbare rolverdeling voor goeden en slechten.

Dat geldt gelukkig niet voor het uitstekende Sleeper Cell (2005) dat tot stand kwam in nauwe samenwerking met FBI-adviseurs en veteranen van de antiterreureenheid.

Onze nieuwe held heet Darwyn al-Sayeed. Een Afro-Amerikaanse FBI-agent die infiltreert in een 'slapende' terroristische cel die in Los Angeles een bloedige terreurdaad beraamt. Als praktiserende moslim slaagt hij er langzaam in het vertrouwen te winnen van de meedogenloze fundamentalistische leider Faris al-Farik die de Amerikaanse aartsvijand in het hart wil treffen.

Meer hoeft u niet te weten om volop te kunnen genieten van deze bijtende, snoeiharde en broeierige reeks die in 2006 voor een Emmy werd voorgedragen en Michael Ealy een Golden Globe-nominatie opleverde voor zijn verbluffende rol als onverschrokken undercoverflik.

Het verrassend geloofwaardige Sleeper Cell kruipt onmiddellijk in de kleren, wordt elke aflevering spannender en dendert met een razend tempo af op een bloedstollende finale. Zeker het proberen waard.