Direct naar artikelinhoud

Rusland: 'Conflict in Syrië lijkt steeds meer op burgeroorlog'

Het conflict tussen de Syrische oppositie en het regime van Bashar al-Assad dreigen het land in een burgeroorlog te storten. Die waarschuwing lanceerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een ontmoeting met zijn EU-ambtgenoot Catherine Ashton.

Frankrijk gaat intussen de Syrische opstandelingen 'helpen zich beter te organiseren'. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé gisteren voordat hij naar Ankara vertrok om met zijn Turkse ambtgenoten te overleggen over de aanpak van de Syrische crisis.

Juppé zei daarbij nadrukkelijk geen voorstander te zijn van buitenlandse militaire interventie in Syrië. De buitenlandminister, die vorige maand al de hand schudde van Burhan Ghalioun, voorzitter van de Syrische Nationale Raad (SNC), heeft de organisatie van de opstandelingen nog niet officieel erkend. "Ze moeten zich beter organiseren", zei Juppé hierover in een interview met de Franse radiozender BFM. "We willen hen stimuleren dat te doen."

Mohammad Riad Shaqfa, een van de leiders van de Syrische Moslimboerderschap, zei gisteren dat de vraag om militaire interventie in Syrië wellicht niet lang meer op zich laat wachten. Shaqfa zei daarbij dat het Syrische volk eerder Turkije om militaire steun zou vragen, dan westerse landen.

'Luisteren naar de noodkreet'

Turkije heeft zich sinds het begin van de opstand in Syrië ontwikkeld van bondgenoot van de regering in Damascus tot fel pleitbezorgers voor het aftreden van president Assad. Het land steunt openlijk de SNC, de rebellenraad die deze zomer is opgericht en kantoor houdt in Istanbul. Gisteren deed premier Erdogan opnieuw een oproep aan de internationale gemeenschap om 'naar de noodkreten uit Syrië te luisteren'.

Ook de Europese buitenlandchef Catherine Ashton sprak zich gisteren uit tegen het geweld van de Syrische president Bashar al-Assad en vroeg hem af te treden. Ze nodigde Nabil al-Arabi, voorzitter van de Arabische Liga, uit om aanwezig te zijn bij de volgende vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken op 1 december om de druk op het regime te coördineren.

Ashton zei dat tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Die zei dat het conflict 'steeds meer lijkt op een burgeroorlog'. Hij drong er bij zowel de Syrische regering als de oppositie op aan het geweld te staken en te onderhandelen. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat "China zeer bezorgd is over de crisis in Syrië".

Rusland en China spraken vorige maand een veto uit tegen een resolutie om het regime van Assad te veroordelen in de VN-Veiligheidsraad. Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland bereiden nu een resolutie voor in de Algemene Vergadering om het geweld te veroordelen. Naar verwachting wordt daar volgende week over gestemd.