Ronde van het Baskenland: Emanuel Buchmann grijpt macht in koninginnenrit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Duitser Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) heeft de vijfde rit in de Ronde van het Baskenland (WorldTour) op zijn naam geschreven. Hij neemt de leiderstrui over van zijn land- en teamgenoot Maximilian Schachmann. Buchmann haalde het na 149,8 km tussen Arrigorriaga en Arrate. Onderweg moesten de renners in de koninginnenrit over zeven beklimmingen. De finish lag op een col van eerste categorie.

De 26-jarige Duitser rondde een solo knap af en had aan de finish 1:08 voorsprong op de Spanjaard Ion Izagirre (Astana), die in een sprintje de Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) en zijn Deense ploegmaat Jakob Fuglsang vloerde.

Maximilian Schachmann, al drievoudig ritwinnaar deze week, eindigde als negende op 2:04 en speelde het leidersshirt kwijt. Buchmann heeft in het nieuwe klassement 54 seconden voorsprong op Izagirre en 1:04 op Schachmann.

Morgen eindigt de Spaanse rittenkoers met een etappe over 118,2 km met start en finish in Eibar. Met zes cols moet er opnieuw stevig worden geklommen maar de finale is vlak.

Bron: Belga