Direct naar artikelinhoud

Eerstgeboren vrouwen zijn het meest succesvol

Onderzoek aan de universiteit van Essex heeft aangetoond dat het eerste kind in een gezin doorgaans succesvoller en hoger opgeleid is dan jongere broers of zussen. Sterkere ambities verklaren deels waarom de oudste in het gezin vaker het meest succesvol is. Het effect speelt zowel bij jongens als bij meisjes, maar is opmerkelijk sterker bij vrouwen.

Voor de studie werden de schoolresultaten van de kinderen in 1.503 gezinnen vergeleken. Daarnaast werden meer dan 3.500 broers en zussen bevraagd over hun ambities. De oudste kinderen in een gezin legden de lat voor zichzelf doorgaans hoger, en presteerden gemiddeld ook beter. Onderzoekster en auteur van de studie Feifei Bu zegt in de Britse krant The Guardian dat een mogelijke verklaring bij de ouders ligt. "Mogelijk besteden ze meer tijd en energie aan het eerste kind."

Niet alleen de volgorde van de kinderen heeft een invloed op hun prestaties, ook het leeftijdsverschil speelt een rol. Een langere periode tussen de geboorte van twee kinderen, met een minimum van vier jaar, vergroot de kans op kinderen die beter presteren. "Hoe groter de kloof, hoe betere de kwalificaties van de kinderen", zegt Bu, zelf het oudste kind in haar gezin.