Direct naar artikelinhoud

Syriëcrisis maakt olie fors duurder

De onrust in het Midden-Oosten doet de olieprijs fors omhoogschieten. Beleggers vrezen dat de onrust in Syrië de bevoorrading stevig onder druk kan zetten.

De meeste waarnemers denken dat de hogere olieprijs tijdelijk van aard is, maar sluiten een prijsstijging tot 150 dollar per vat niet uit.

De in Londen verhandelde Brent-olie steeg op amper twee dagen van 110 naar circa 116 dollar per vat. Sinds het dieptepunt van april noteert de Brent al 20 procent hoger. In de VS zit de olieprijs van Texas eveneens in de lift, tot 110 dollar.

Experts wijzen erop dat een interventie in Syrië de bevoorrading vanuit andere landen in de regio onder druk kan zetten. De onzekerheid daarover komt bovenop bestaande problemen in Irak en Libië.

Syrië zelf is geen belangrijke speler op de oliemarkt, maar bondgenoot Iran en buurland Irak zijn dat wel. Er wordt gevreesd dat het conflict in Syrië naar het buurland Irak overslaat. Iran zou daarbij de boel kunnen oppoken, al was het maar om de westerse economieën met hoge olieprijzen op te zadelen als vergelding voor een eventuele interventie in Syrië.

Mocht er in Irak een plotse daling van de productie komen door aanslagen, zal de Londense olieprijs meteen doorschieten naar 150 dollar per vat, zo schatten experts van de bank SocGen in. Gebeurt dat niet, dan zou de stijging beperkt blijven tot 125 dollar per vat.

Stijgende olieprijzen hebben automatisch stijgende prijzen aan de pomp tot gevolg. Dat kan dan weer het consumentenvertrouwen aantasten. Vooral in benzineslurpend Amerika is dat snel te merken.

De geopolitieke onrust doet ook de aandelenbeurzen twijfelen, maar de koersverliezen blijven beperkt. De zoektocht naar veilige beleggingen in onzekere tijden stuwt de goudprijs omhoog, tot boven de 1.400 dollar per ounce.