Direct naar artikelinhoud

Jonge liberalen zoeken communautaire uitweg

Ze heeft lang getwijfeld, maar uiteindelijk koos Lora Nivesse, kleindochter van de Vilvoordse ex-burgemeester Willy Courtois (Open Vld), voor de MR. Tegen de stroom in beslisten Nivesse en haar kompanen van MR en Jong Vld de handen in elkaar te slaan en structureel samen te werken. “Wij zijn een nieuwe, complexloze generatie.”

Hebben de ‘Jonge Liberalen van België’, zoals jullie samenwerkingsverband heet, al een compromis kunnen smeden over B-H-V en Brussel?

Lora Nivesse: “Wij hebben ervoor gekozen de nadruk te leggen op onze gelijkenissen en niet op onze verschillen. Jong Vld en Jeunes MR vinden het een uitdaging om samen te zoeken naar een communautair compromis. (lacht) Misschien moeten ze ons eens opsluiten in een kasteel.”

Als MR-politica én inwoonster van Kraainem moet u wel een uitgesproken mening hebben over de benoeming van de burgemeesters.

“Ik ben absoluut voor hun benoeming, maar begrijp ook dat zij waarschijnlijk voor de verkiezingen van 2012 niet meer benoemd zullen raken. Er moet een definitieve oplossing voor komen, anders gaan bij elke verkiezing dezelfde problemen opduiken. Het ziet er immers niet naar uit dat de coalities of stemvoorkeuren snel zullen veranderen in mijn gemeente.”

Bemoeilijkt de FDF, een integraal deel van uw partij, een compromis niet?

“Het FDF is een partij die altijd bereid is geweest tot akkoorden te komen.”

U steunt hun eis voor de uitbreiding van Brussel?

“Ik begrijp die eis volkomen. Laten we de zaak eens omkeren: eigenlijk houdt Vlaanderen de uitbreiding van haar eigen hoofdstad tegen. Is dat niet vreemd? Maar het FDF is realistisch genoeg om te begrijpen dat die uitbreiding er nu niet zal komen.”

Wat vindt uw grootvader van uw keuze voor de MR?

“Mijn grootvader is al lang blij dat ik voor een liberale partij gekozen heb. Wij hebben lang over mijn keuze gediscussieerd, maar nu heeft hij er zich bij neergelegd. Eigenlijk had ik helemaal geen zin om te kiezen tussen die twee partijen, tussen Open Vld en MR. Maar ik had heb goede contacten bij MR, en daarom heb ik me uiteindelijk bij die partij aangesloten. Als het gaat over socio-economische standpunten leun ik vaak dichter aan bij Open Vld.”

Hoe wordt een Vlaamse liberale ondervoorzitter van de Jeunes MR?

“Ik heb het erg moeilijk met die opdeling in Vlamingen en Franstaligen: ik heb mijn middelbaar in het Nederlands gedaan en mijn universitaire studie in het Frans. Ik vind dat niet uitzonderlijk, ik beschouw mezelf niet als ‘een van de laatste Belgen’.

“Ik geloof dat er een nieuwe generatie Vlamingen is in Brussel die niet in dat soort hokjes denkt. Die jonge Vlamingen staan veel opener tegenover de Franstaligen omdat ze niet meer moet vechten voor de erkenning van hun taal of hun cultuur. Ik blijf dan ook hopen dat we vreedzaam zullen kunnen blijven samenleven in een sterke, federale staat.”

Geen ‘confederale’ staat?

“Ik spreek niet graag over een ‘confederale staat’ omdat werkelijk elke politicus daar iets anders mee bedoelt. Die symbolenstrijd moet we achterwege laten. De jongere generatie, mijn generatie, tilt daar ook allemaal niet zo zwaar aan.”