Direct naar artikelinhoud

'Er zijn meer vragen dan antwoorden gekomen'

Ministers Geens, Jambon en Reynders hebben tekst en uitleg gegeven bij de fouten in het onderzoek naar de latere daders van de aanslagen in Brussel. Wat onthouden politicoloog Dave Sinardet (VUB) en veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent) van de terreurcommissie?

1 Belgische antiterreurdienst werkt niet

Sinardet: "Zoals binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) zei: je hoeft niet veel van terreur te kennen om te weten dat personen die bij de Syrische grens worden opgepakt mogelijk terroristen zijn. Oké, die verbindingsofficier in Turkije heeft te traag gereageerd. Maar dan vraag ik mij nog altijd af waarom er bij DJSOC, de directie voor het onderzoek naar ernstige en georganiseerde misdaad, geen belletje is gaan rinkelen. Zo van: 'Tiens, ik bel eens naar Turkije.' In plaats van een antwoord op een mail af te wachten. Er zijn al langer vragen bij de werking van DJSOC."

De Ruyver: "We moeten zo snel mogelijk de hele communicatieketen reconstrueren. Wie heeft deze zaak bij DJSOC behandeld? In de commissie ging men er nogal makkelijk van uit dat dat onmogelijk is, omdat er geen mailverkeer traceerbaar is, maar misschien kunnen we wel andere gegevens opduikelen, bijvoorbeeld telefoongegevens.

"Los daarvan valt het op dat er tijdens de commissie verschillende terreurverdachten zijn gearresteerd. Dat wijst erop dat het onderzoek intussen wel in een hels tempo doorgaat. Dat is niet slecht, zeker als je weet dat ze dat voorlopig nog altijd doen zonder de beloofde versterking van 400 miljoen euro."

2 Daar is de zaak-Dutroux weer

Sinardet: "De uitwisseling van gegevens tussen de Belgische veiligheidsdiensten loopt mank. Tot die conclusie kwamen we al na de zaak-Dutroux. Daarna is er een belangrijke politiehervorming gekomen die veel heeft verbeterd, maar blijkbaar is het twintig jaar later nog altijd een probleem. Het wordt tijd dat we naar die fouten in het systeem durven te kijken.

"Daarom vind ik het vreemd dat Jambon de fout nu tot één persoon herleidt. Hij legt de verantwoordelijkheid volledig bij de Turkse verbindingsofficier. Die zou te traag hebben gereageerd op de informatie van de Turken. Ik vind dat niet slim. Er zijn intussen wel meer aanwijzingen voor fouten dan enkel die van de verbindingsofficier. Die man is al aan het kruis genageld nog voordat dat hij het recht kreeg om zich te verdedigen. En dat op Goede Vrijdag." (lacht)

De Ruyver: "Ik zie ook wel wat gelijkenissen met de zaak-Dutroux. Net zoals toen krijg ik nu enorm veel telefoontjes van buitenlandse media. De hele wereld kijkt toe en we worden opnieuw met alle zonden overladen. Daarom moeten we zo snel mogelijk klaarheid scheppen."

3 Onderzoekscommissie? Ja, graag

Sinardet: "Persoonlijk heb ik na deze commissie meer vragen dan antwoorden. Onder andere de werking van DJSOC moet wellicht van naderbij worden bekeken. Daarnaast gaf Jambon nog geen duidelijkheid over de zaak in Mechelen, waar een tip aan de politie over Abdeslam niet goed terechtkwam. Of over het feit dat Abdeslam één uur werd ondervraagd. Dat zijn allemaal vragen voor de onderzoekscommissie.

"Het debat was redelijk zwak, omdat elke partij tien minuten kreeg om vragen te stellen, waarna de ministers de vragen uitkozen die hen het best uitkwamen. Je merkte bij de oppositie ook een zekere terughoudendheid."

De Ruyver: "Ik heb de indruk dat het debat zonder sensatie werd gevoerd. Laten we hopen dat de onderzoekscommissie ook zo verloopt. Je mag niet vergeten dat er ook een gerechtelijk onderzoek loopt, waardoor het parlement op eieren zal moeten lopen. Niet alle gerechtelijke informatie wordt zomaar bekendgemaakt."