Direct naar artikelinhoud

Ex-topman van Studio 100 met miljoenen aan de haal

Ook al heeft hij er zelf 'een uitleg' voor, de financiële topman van Studio 100 wordt ervan verdacht 4 miljoen euro gestolen te hebben. Director business development en content distribution Maarten Stevens (44) was al twaalf jaar in dienst en maakte misbruik van het vertrouwen van bazen Gert Verhulst en Hans Bourlon.

Nadat Maarten Stevens vorige week werd ingerekend, volgde een hele reeks huiszoekingen. Onder meer op het hoofdkantoor van Studio 100 in Schelle, de privéwoonst van Stevens in het Antwerpse en een verblijf in Knokke. De politie zocht en vond elementen die doen vermoeden dat de financiële topman al geruime tijd knoeide met facturen en zo zijn werkgevers Gert Verhulst en Hans Bourlon oplichtte. Studio 100 hield het gisteravond op "een aanzienlijke fraude". Momenteel wordt gewag gemaakt van liefst 4 miljoen euro.

Volgens Studio 100 speelde de oplichting zich af binnen diverse divisies van de groep en was ze gespreid over verschillende jaren. "Het personeelslid maakte misbruik van zijn verantwoordelijke functie om de bestaande veiligheidsprocedures te omzeilen. De manier van frauderen was gebaseerd op fictieve facturatiestromen vanuit diverse malafide vennootschappen."

Het parket van Antwerpen bevestigde het nieuws, maar wilde niet uitweiden. "Het onderzoek zit nog in een embryonaal stadium", klonk het.

De Antwerpse onderzoeksrechter vond voldoende elementen om Stevens na verhoor aan te houden voor diefstal, verduistering, oplichting en inbreuken op de informaticawetgeving. Ook al zegt hij zelf "een uitleg" te hebben voor het grootste deel van het verdwenen geld, voor het gerecht is het evenwel verduistering en regelrechte diefstal. Naast Stevens werd een tweede persoon gehoord en geconfronteerd met de financiële topman.

Blind vertrouwen

Maarten Stevens ging na een jarenlange carrière bij KBC-bank in 2004 aan de slag op de financiële afdeling van Studio 100. Hij begon er als Finance Manager, maar samen met het bedrijf groeide ook Stevens' naam en faam. Hij werd financieel directeur en directeur van een hoop nevenbedrijven in binnen- en buitenland. Inmiddels groeide Stevens bij Studio 100 uit tot director business development en director content distribution. Op zijn eigen profiel van zakensite LinkedIn schrijft Stevens dat hij verantwoordelijk is voor alle distributie van alle content voor alle zenders en alle digitale platformen.

Stevens behoorde tot het beperkte kransje van absolute toplui onder oprichters Gert Verhulst en Hans Bourlon. Die vertrouwden hem blindelings. Ontelbaar veel miljoenen gingen door zijn handen. Maar sommige van die miljoenen bleven volgens het gerecht aan zijn handen kleven, ook al is er volgens Stevens een reden waarom de facturatie soms 'anders' verliep.

Ondanks zijn glansrijke loopbaan bij een steeds groter wordende groep koos Stevens half februari voor een opmerkelijke carrièreswitch. Hij stapte over naar het jonge en creatieve agentschap Marmalade, bekend van films als Wat mannen willen, om daar CFO en Director Business Development te worden. De overstap werd twee maanden geleden in een opmerkelijk persbericht wereldkundig gemaakt.

De baas van Marmalade was toen heel blij met de overstap. "Het gaat erg goed en vooral erg snel met Marmalade, waardoor ik al een tijd de nood voelde om ons financieel te versterken en ook internationale knowhow aan boord te halen. Ik ben ervan overtuigd dat Maarten hiervoor de geschikte man is, zowel vanuit zijn ervaring als door zijn persoonlijkheid."

Intussen distantieert het bedrijf zich volledig van de man.

Twaalf mooie jaren

Stevens zelf liet verstaan dat het "twaalf bijzonder mooie jaren" waren geweest bij Studio 100, maar dat het nu tijd was voor "een nieuw hoofdstuk". Of hij toen al wist dat er bij Studio 100 een 'forensische audit' bezig was om onregelmatigheden op te sporen, is niet duidelijk. "Maar zodra de fraude werd vastgesteld, besliste Studio 100 dat elke verdere samenwerking onmiddellijk werd stopgezet en dat het alle nodige gerechtelijke stappen zal ondernemen, waaronder het indienen van een klacht", aldus het bedrijf.

Vandaag verschijnt Stevens voor de raadkamer. Die zal over zijn verdere aanhouding beslissen.