Direct naar artikelinhoud

Thai vrezen dat hun land uit elkaar valt

Veel hoop dat nieuwe verkiezingen een drie maanden oude politieke impasse in Thailand zouden oplossen, hadden de meeste waarnemers al niet. De vervroegde stembusgang gisteren eindigde in blokkades van anti-regeringsdemonstranten en de moord op een van hun leiders.

De vervroegde stembusgang kwam een week voor de echte verkiezingen van komende zondag, die door premier Yingluck Shinawatra zijn uitgeschreven in de hoop dat daarmee een einde kan worden gemaakt aan drie maanden van straatprotesten.De oppositie heeft aangekondigd dat ze de stembusgang boycot en maakte het de kiezers in het gros van de stembureaus gisteren onmogelijk om hun stem uit te brengen.

Daarbij kwam het in een school in Bangkok tot zware incidenten. Suthin Taratin, een protestleider die vanop een truck een toespraak hield, werd doodgeschoten. De verkiezingen werden vervolgens in de hele hoofdstad opgeschort. De overheid legde de schuld bij de demonstranten, maar ook bij de onafhankelijke kiescommissie. Deze had politieversterking moeten oproepen om de belegerde kiesbureaus te ontruimen, wat niet gebeurde. De kiescommissie is overigens voorstander van het uitstellen van de verkiezingen van aanstaande zondag. In 28 kiesdistricten stelde zich immers niemand verkiesbaar, in nog 22 andere districten is er slechts één kandidaat. Bovendien zijn er 100.000 overheidsambtenaren nodig om de stembusgang in goede banen te leiden, terwijl ruim de helft zegt niet te zullen opdagen.

Verkiezingen zullen weinig oplossen: premier Yingluck kwam in 2011 ook al via een overweldigende electorale zege aan de macht maar haar tegenstanders deden er sindsdien alles aan om haar regering ten val te brengen. Zij hebben de steun van grote delen van het leger, terwijl Yingluck steunt op de politie.

Afgelopen dinsdag kondigde de premier de noodtoestand af in Bangkok, maar van de daaraan gekoppelde speciale bevoegdheden maakte ze tot dusver geen gebruik. Waarnemers leggen dat uit als een teken van zwakte en menen dat ze vreest voor een militaire coup.

Rood versus geel

Het water tussen de Rode Hemden van Yingluck - en vooral van haar verbannen broer, ex-premier Thaksin Shinawatra - en de Gele Hemden van de oppositie wordt steeds dieper. De kloof is er een tussen het rurale, verpauperde noordoosten, dat met de gulle giften van zakenman Thaksin werd gewonnen, en de traditionele royalistische elite van Bangkok en het zuiden van het land.

Sommige waarnemers beginnen zelfs te vrezen voor de territoriale integriteit van het land. "Bangkok hebben we al verloren, premier Yingluck kan beter in het noorden en oosten komen regeren", zo zeggen Rode Hemden in het noordelijke Chiang Mai. Ze verwijzen ook naar een onderzoek van een Thaise economieprofessor, die becijferde dat Bangkok driekwart van de begroting opslokt, terwijl de noordelijke regio's structureel verwaarloosd zijn.