Direct naar artikelinhoud

Sinksenfoordeal is wettig en wordt niet geschorst

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx beoordeelt de deal tussen het Antwerpse stadsbestuur en de klagers over de Sinksenfoor als 'wettig'. De overeenkomst, die bepaalt dat zes klagers 45.000 euro krijgen, wordt dus niet geschorst.

Zes omwonenden waren een juridisch gevecht gestart over geluids- en andere overlast van de Sinksenfoor, die elk jaar plaatsheeft van half mei tot half juni. In een eerste vonnis gaf de rechter hen gelijk en werd de kermis op de dokken onmogelijk. Om te voorkomen dat het event helemaal niet zou doorgaan en bij gebrek aan tijd om de foor alsnog op de Scheldekaaien te organiseren, sloten het college en de klagers in het voorjaar een akkoord: terugbetaling voor al gemaakte gerechtskosten in ruil voor het staken van het proces.

Oppositie en de foorkramers schreeuwden moord en brand bij het uitlekken van de 'voorkeursbehandeling' van enkele klagers en vroegen de gouverneur om een schorsing. Zij meenden dat het college zijn boekje te buiten was gegaan door een deal te sluiten zonder medeweten van de gemeenteraad. Maar diezelfde raad stemde op 27 mei in met een voorstel met exact dezelfde inhoud als de vooraf onderhandelde deal.

De gemeenteraad werd voldoende geïnformeerd en heeft daarna zelf beslist, oordeelt Berx. "Daarom zou een schorsing weinig zin hebben." Wel tikt ze de burgemeester op de vingers omdat de overeenkomst tussen bestuur en klagers "marginaal" afwijkt van de politiecodex waarop die afspraak is gebaseerd. Het bedrag, een ander twistpunt, noemt Berx "redelijk" gezien de gerechtskosten die het bestuur over zich zou afroepen als de klagers hun gang zouden gaan.

Er loopt wel nog een procedure bij de Raad van State die uitsluitsel moet geven of de Gedempte Zuiderdokken, waar de kermis volgens plan ook volgend jaar plaatsvindt, wel een wettige locatie is voor grote evenementen. Een negatieve beslissing kan de overeenkomst alsnog op losse schroeven zetten en alle evenementen op het plein onmogelijk maken.

De woordvoerder van burgemeester De Wever noemt de beslissing "zeer goed nieuws".