Direct naar artikelinhoud

Johan Boskamp: 'Iedereen doet wat hij wil, ook homo's'

Heeft voetbalanalist Johan Boskamp gezegd dat homo's naar de dokters moeten? Neen. Wel noemde hij zijn heteroseksuele medespelers 'hartstikke gezond'. De ex-voetballer en -trainer benadrukt nu dat hij niets tegen homo's heeft.

De heisa was ontstaan door een citaat in het Nederlandse tijdschrift Nieuwe Revu, dat Boskamp om een reactie had gevraagd over de uitspraken van René van der Gijp, eveneens voetbalanalist. Die had zich laten ontvallen dat voetbal geen sport voor homo's is.

Nederbelg Boskamp gaf Van der Gijp volmondig gelijk. "Ik heb ook nooit een homo meegemaakt in al mijn jaren als speler en trainer. Al mijn medespelers waren hartstikke gezond, of ik ben stekeblind geweest, dat kan natuurlijk ook."

Op het internet werd dat "hartstikke gezond" meteen geïnterpreteerd als een tersluikse diagnose voor de ziekte homoseksualiteit. Vlaams Parlementslid Jan Roegiers (sp.a) sprak van homofobie en vond Boskamps aanwezigheid op de VRT niet meer wenselijk. Radiomaker Sven Pichal twitterde: "Achter zijn gemompel blijkt gewauwel te zitten."

Op Radio 1 legde Boskamp er echter de nadruk op dat hij niets tegen homo's heeft. "Ik heb niet gezegd dat homo's naar de dokter moeten. Ik heb enkele kennissen die homo zijn. Het zou belachelijk zijn om hen aan te vallen. Dat zijn ook maar mensen en iedereen doet wat hij wil", zei Boskamp, die zich voor alle zekerheid nog excuseerde bij wie zich gekwetst voelde.

Op Twitter had Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) voor een boycot van de Rotterdammer gepleit, maar na de radio-uitzending draaide ze bij. "Goed dat Boskamp laat verstaan dat er niets ziek is aan homo zijn. Het is zo al moeilijk genoeg voor jongeren om zich te outen", twitterde Van den Bossche.