Direct naar artikelinhoud

Soros begrijpt, Murdoch veroordeelt

De 'One Percent' superrijken in de VS zijn diep verdeeld over het protest tegen Wall Street. Financier en filantroop George Soros toont begrip, aartsneocon Rupert Murdoch ziet een complot van verwende communisten.

George Soros (81), financier

"Ik heb begrip voor de betogers op Wall Street", zei miljardair Soros, een van de tien rijkste mannen in de VS, maandag terwijl hij even op de Verenigde Naties langskwam, kwestie van snel 40 miljoen dollar te posten voor een ontwikkelingsproject in Afrika. "Ik begrijp de woede van de belastingbetaler. Zijn geld werd gebruikt om door de crisis getroffen banken te schragen, en stelde hen in staat daar reuzenwinsten mee te boeken en forse bonussen uit te betalen aan zijn managers."

Hoewel Soros zelf elk verband ontkent, vond Reuters een onrechtstreekse link tussen de miljardair en de andersglobale Adbusters, een in Canada opgerichte groep en antikapitalistische publicatie die met een creatieve mediacampagne de huidige protestgolf aanzwengelde.

Soros, die van meetaf aan tegen de bail-out van grootbanken was, schreef in 2009 dat "de aankoop van toxische bankproducten banken kunstmatig in leven hield op kosten van de belastingbetaler". In een reactie op de aantijging als zou hij achter Adbusters zitten, zei de 22 miljard dollar wegende Hongaar intussen dat hij nog nooit van gehoord had.

Rupert Murdoch (80), mediamagnaat

Kop van Jut want symbolisch voor alles waar de betogers tegen zijn, is mediabons Rupert Murdoch, de tot Amerikaan genaturaliseerde Australiër die het onlangs opgedoekte News of The World uitgaf. Toen een groep demonstranten deze week voor zijn deur passeerde, op Fifth Avenue, gaf Murdoch geen krimp. Zijn media, ondergebracht bij News Corp., doen dat echter des te meer. Fox News deed het protest als een feest van drugsgebruikers en criminelen af en liet een zogenaamde betoger opdraven die voor de camera bekende dat hij "nu al acht dagen aan het roken en het drinken" was. De man lag met bloeddoorlopen ogen op een stuk karton en zei lachend dat hij "wat methadon" nodig had.

Een reporter van de New York Post, een ander product uit de Murdochstal, schreef dan weer hoe hij hasj voor 15 dollar en heroïne voor 10 dollar kon krijgen. Het blad maakte ook opmerkingen over het vele gratis eten in het protestkamp. "Op de derde dag was er gerookte zalm met roomkaas. Weet je hoe duur de zalm wel staat? Zestien dollar voor een pond. Ik eet hier beter dan thuis." Een ander woord dat The Post geregeld laat vallen is seks. De consument van de Murdochproducten moet de boodschap krijgen dat het protest in New York een gevaarlijk decadent Woodstock is.