Direct naar artikelinhoud

Brugge kampioen roteren

Club Brugge dat elke match een andere basiself opstelt, daar kun je gif op innemen. Geen garantie op resultaten evenwel, maar dat doet Preud'homme allerminst twijfelen aan zijn rotatiesysteem. Opvallend: Anderlecht staat aan kop met een minimum aan wissels.

U moet er vanavond niet van opkijken als deze keer niet Leandro, Gedoz en Dierckx de blauw-zwarte aanval bevolken, maar wel Vossen, Izquierdo en Diaby. Een andere combinatie kan ook natuurlijk. Vooraan én achteraan. Het is bij Club vaste prik dat er telkens een ander elftal aan de aftrap staat, zeker in weken waar drie matchen geprogrammeerd staan. Dat zal vandaag tegen OH Leuven niet anders zijn, want zaterdag wacht de trip naar Westerlo en daarna volgt het tweeluik Legia Warschau-Racing Genk.

Het heeft Michel Preud'homme al heel wat kritiek opgeleverd, zeker omdat de resultaten voorlopig zwaar tegenvallen. Té veel rotatie, klinkt het, dat kan nooit goed zijn. Hoewel een oorzakelijk verband met de resultaten moeilijk bewezen kan worden, is het wel een feit dat geen enkele ploeg ook maar in de buurt van Club komt als het op roteren aankomt. Kampioen op eenzame hoogte.

Om u een idee te geven: in alle officiële matchen - de bekermatch niet meegerekend - bracht Preud'homme in 20 wedstrijden maar liefst 73 wijzigingen aan in zijn startelf. Gemiddeld komt Club zo aan 3,65 wijzigingen. Per wedstrijd staan er dus bijna vier nieuwe spelers aan de aftrap. Het 'record' kwam er tegen Anderlecht, toen er in vergelijking met Legia Warschau liefst zeven andere Bruggelingen hun opwachting maakten.

Weinig automatismen

Als we dezelfde oefening maken bij alle ploegen die dit seizoen al Europees in actie kwamen, doet geen enkel team 'beter'. Ook Standard niet, dat met een straf gemiddelde van 3,12 wijzigingen nochtans ook goed zijn best deed. Is het toeval dat ook de Rouches voorlopig een dramatisch seizoen draaien? Charleroi (1,87) en AA Gent (1,75) halen een normaal gemiddelde, wie er in de tegenovergestelde zin uitspringt, is Anderlecht. Of wat dacht u van deze cijfers: 16 wijzigingen in 15 matchen oftewel 1,06 wijzigingen per wedstrijd.

En het heeft paars-wit geen windeieren gelegd. Niet alleen staat Anderlecht op kop, maar de ploeg begint nu ook te draaien. Het verschil is vooral dat het, met het oog op automatismen, een bewuste keuze is van Hasi om zo veel mogelijk dezelfde elf aan de aftrap te brengen, terwijl Preud'homme net bewust aan het wijzigen gaat om zijn troepen rust te gunnen. Met die nuance dat Club dit seizoen tot dusver af te rekenen had met een groot aantal geblesseerden. Hoe dan ook, de titel van rotatiekampioen, die lijkt al binnen voor Club. Of dat ook leidt tot de echte titel, weten we in mei.