Direct naar artikelinhoud

Bond-fans tellen af naar hun film van het jaar

Op 4 november komt de 24ste Bond-film in de Belgische zalen. Spectre belooft een opwindend spektakel te worden met stunts, Bond-vrouwen en Daniel Craig op zijn best. De kritieken zijn zeer lovend en niemand twijfelt eraan dat de prent de kaskraker van het najaar wordt.

"Adembenemend", "ongelooflijk spannend", "vijf sterren waard". De Britse pers was het delirium nabij na het zien van Spectre, de 24ste film uit de Bond-reeks die vanaf 4 november in onze bioscopen loopt. Hoofdrolspeler Daniel Craig wordt bovendien in één adem genoemd met 'opper-Bond' Sean Connery. "Craig is de Sean Connery van de 21ste eeuw", zegt de Vlaamse James Bond-kenner en thrillerauteur, Raymond Rombout.

Na 43 jaar trekt James Bond nog altijd volle zalen en dat zal met Spectre niet anders zijn. "James Bond spreekt telkens nieuwe generaties aan", zegt Raymond Rombout, die zopas zijn vijfde Bond-boek, Van Dr. No tot Spectre, uitbracht. "Andere personages uit boeken verschrompelen, verouderen of verdwijnen, maar niet James Bond. Die jongensachtige hang naar snelle wagens, zijn buitensporige libido dat hem keer op keer tussen de lakens en in de problemen brengt. Hij maalt ook niet om geld en behandelt vrouwen met respect. Zo zouden wij diep vanbinnen ook wel willen zijn."

Zelf is Rombout bijzonder opgezet met de keuze van Daniel Craig als geheim agent 007. "Eerst kreeg hij heel wat kritiek te verwerken", zegt hij. "Hij zou niet aan de basisvereisten van een goede James Bond voldoen, met zijn blonde haren en zijn wat gedrongen postuur. Maar hij geeft perfect gestalte aan de Bond van de 21ste eeuw."

Rasacteur

Bij elk tijdperk past trouwens een bepaald type Bond, zegt Rombout. "Roger Moore deed dat goed in de jaren 70. De Bond-films pasten perfect in de sfeer van de tijd. Het waren toen bijna komische stripverhalen en op het lijf geschreven van Moore. Daarna kwamen de meer afgeborstelde personages, als Timothy Dalton en Pierce Brosnan. Daniel Craig heeft Bond opnieuw uitgevonden. Hij is bovendien een rasacteur die ook vele andere rollen aankan. Daarom zet ik hem in mijn lijstje op dezelfde hoogte als Sean Connery."

Dat ook de rollen van de Bond-meisjes in de meest recente films - letterlijk en figuurlijk - meer om het lijf hebben, vindt Rombout een goede zaak. "In de jaren 60 en 70 moesten zij eerst en vooral mooi zijn en in bed duiken met 007. In 2015 zijn zij niet langer zomaar decorstukken. Dat zou het publiek ook niet meer pikken. Dat de keuze in Spectre op de 51-jarige rasactrice Monica Bellucci viel, zegt genoeg."